Energian kallistuminen on saanut monen miettimään yhä tarkemmin, missä on varaa asua tulevaisuudessa.

Samasta syystä omakotitalojen vetovoima on hiipumassa. Säästöpankin Säästämisbarometri 2022 -tutkimuksen mukaan omakotitalojen suosio on laskenut viime vuodesta viisi prosenttia.
”Rivitalossa asumisen kustannukset ovat yleensä alhaisemmat kuin omakotitalossa, sillä rivitaloasuntojen keskipinta-alat ovat perhekokoisissa asunnoissa pienemmät kuin omakotitalojen. Esimerkiksi neljän huoneen ja keittiön omakotitalon keskikoko on Suomessa 110–120 m2, kun taas vastaavankokoinen rivitaloasunto on kooltaan 90–100 m2”, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.
Hän lisää, että parikymmentä neliötä vaikuttaa melko paljon esimerkiksi lämmityskustannuksiin. Lisäksi rivitalossa muidenkin kustannusten jakajia on enemmän kuin omakotitalossa.
”Parikymmentä neliötä vaikuttaa melko paljon esimerkiksi lämmityskustannuksiin.”
Rantanen pitää rivitalojen suosion kasvua luonnollisena asiana, sillä turhien kustannusten välttäminen on nyt ihmisten arvoasteikon kärkipäässä. Samaan aikaan rivitalossa on monia omakotitalomaisia ominaisuuksia, sillä kotiin kuuluu yleensä omaa pihaa ja naapureita on vain sivusuunnassa.
”Rivitalo on suomalaisessa asumiskeskustelussa varjoon jäänyt asumismuoto. Rivitaloja on Suomessa merkittävästi vähemmän kuin omakotitaloja ja kerrostaloja. Pääkaupunkiseudulla niitä on paljon mutta muualla Suomessa ja haja-asutusalueilla vähän”, Rantanen pohtii.
Tilastokeskuksen tietojen mukaan suomalaisista 48 prosenttia asuu omakotitaloissa tai paritaloissa, 37 prosenttia kerrostaloissa ja vain 13 prosenttia rivitaloissa.
Rivitalon suosion kasvusta huolimatta omakotitalo on kokonaisuutena yhä mieluisin asumismuoto, ja 53 prosenttia suomalaisista valitsisi mieluiten sen. Lähde:MT