Rakennuskustannusindeksin vuosimuutos uhkaa nostaa kiinteistöverotusta historiallisen kovasti.

Indeksi kohosi kesäkuussa lähes kymmeneen prosenttiin.

Indeksimuutos olisi nostamassa veroa 7–9 prosenttia, varoittaa kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli.

Kasvavien energiakulujen, hintojen nousun ja korkojen kanssa kamppaileville suomalaisille kiinteistöveron roima korotus tarkoittaisi merkittävää lisätaakkaa, yhdistys varoittaa. Rakli vaatii hallitukselta pikaisia päätöksiä korotuksen estämiseksi.

”Kiinteistöverouudistuksen kaatoi tänä vuonna huoli asumisen kustannusten rajusta noususta. Samalla argumentilla voidaan perustella nyt indeksitarkistuksen merkittävä kohtuullistaminen”, sanoo johtaja Miika Kotaniemi Raklista tiedotteessa.

Kiinteistövero on jo nyt kiinteistöjen ylläpidon suurin yksittäinen menoerä: Asuinkerrostaloissa se on noin 10 prosenttia, toimistotaloissa 20–30 prosenttia. Indeksitarkistus johtaa asuinkerrostaloissa 7–9 prosentin suuruiseen nousuun maksettavan kiinteistöveron määrässä. Esimerkiksi 80-neliöisen perheasunnon kohdalla vastikemaksu nousee noin 3,6–3,9 euroa kuukaudessa.

”Tiedossa olevaa indeksikorotusta tulisi nyt hillitä merkittävästi, sillä veron nousu siirtyisi sellaisenaan tai vastikkeissa omistusasujien sekä liike- ja toimistotilavuokralaisten maksettavaksi. Vaikutukset tulevat näkymään laajalti kansalaisten kukkarossa.” Lähde:Te