Taksinkuljettaja voi valita, kuinka kaukaa asiakas kannattaa hakea – moni kieltäytyy nyt ”kympin matkoista”
Asiakas joutuu maksamaan tilausnumeroon soittamisesta, vaikka mitään takeita taksin saamisesta ei ole. Kyytejä tarjotaan siellä, missä niille on eniten kysyntää.
Pienten maaseutukuntien keskustoissa näkee takseja enää harvoin. Ajot ovat vähentyneet selvästi ja ne ovat lähinnä kela-, sote- tai koulukyytejä.
– Tavallisilla kyydeillä ei eläisi enää kukaan. Kelakyydit pelastavat hiukan tilannetta, sanoo Kankaanpäässä taksia ajava Jaakko Viljanen.
Viljasen mukaan Kankaanpäässä voi saada taksin päivällä, mutta yöllä tilanne on toinen. Kuljettajat ovat kotona ja puhelin on mahdollisesti kiinni.
Ennen taksiuudistusta päivystysjärjestelmät takasivat taksipalvelut kaikilla paikkakunnilla ja kaikkina vuorokaudenaikoina. Nykyään palveluja tarjotaan lähinnä niinä vuorokaudenaikoina ja niillä paikkakunnilla, missä kysyntää on mahdollisimman paljon. Tämä tarkoittaa sitä, että aina taksia ei saa.
– Niin tapahtuu säännöllisesti. Ei usein, mutta vähintään kuukausittain, sanoo Oulun aluetaksin toimitusjohtaja Ville-Veikko Pohjola. Hän pitää tilannetta erittäin kiusallisena.
Kympin kyydin takia ei kannata päivystää
Jaakko Viljanen muistuttaa, että jos tilaus tulee kauempaa, pitää menomatka ajaa ilmaiseksi. Mittari laitetaan päälle vasta sitten, kun asiakas on kyydissä. Mikäli siirtymä on lyhyt, ei matka kannata.
– Ei tässä kannata jonkun kympin kyydin takia päivystää, Viljanen sanoo.
Haastattelupäivän aikana Viljasella oli ollut kaksi ajoa. Toisesta hän sai 8 euroa ja toisesta noin 50 euroa.
Taksin saaminen vaikeutui Suomessa vuonna 2018 toteutetun taksiuudistuksen jälkeen. Uudistus vapautti kilpailun, mutta toi mukanaan monia lieveilmiöitä. Niihin kuuluvat muun muassa epäselvyydet taksimatkojen hinnoittelussa tai taksiyrittäjien luvissa. Myös asiakkaiden kokema turvattomuuden tunne on lisääntynyt.
Hankaluudet alkavat jo 20 kilometriä keskustasta
Isoissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa taksien saatavuustilanne on parempi kuin syrjäseuduilla. Syrjäseudun määritelmä on kuitenkin yllättävän laaja.
– Meillä puhutaan periferiasta jo silloin, kun ollaan reilu 30 kilometriä Oulun keskustasta. Äärimmillään vajaa 20 kilometriä riittää, Ville-Veikko Pohjola kertoo.
Vaikka kaupungeissa on enemmän tarjontaa, vaihtelee taksin saatavuus niissäkin eri viikonpäivinä ja vuorokaudenaikoina.
– Arkena ruuhkaisinta on aamulla kello kahdeksan ja yhdeksän välillä. Ilta- ja yökiireet ajoittuvat viikonloppuihin, sanoo Satakunnan aluetaksin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Pirhonen.
Satakunnan aluetaksi välittää kyytejä maakunnan kolmen suurimman kaupungin alueella. Pirhosen mukaan taksin saa niiden sisällä hyvinkin helposti, mutta muihin kuntiin taksikyytejä ei välitetä.
Turhat soitot tilausnumeroihin kasvattavat puhelinlaskua
Tutun taksinkuljettajan voi saada kiinni suoraan hän matkapuhelinnumerostaan – jos se on tiedossa. Moni joutuu kuitenkin tilaamaan taksin tarjolla olevien välitysyhtiöiden kautta. Niiden puhelinnumerot ovat maksullisia ja voivat aiheuttaa turhia kuluja.
Asiakas ei aina tiedä, mikä välitysyhtiö milläkin alueella palvelee. Edes koko maan kattavaa toimintaa markkinoivat välitysyhtiöt eivät välttämättä välitä autoja syrjäseuduille.
Välitysyhtiöön soitettujen puheluiden hinnat vaihtelevat. Hintaan vaikuttaa usein aloitusmaksun lisäksi puheluun käytetty aika. Noin minuutin pituinen puhelu maksaa tyypillisesti kahdesta neljään euroa.
Taksin tilaamiseen kuluu siis rahaa, vaikka kyytiä ei lopulta edes saisi. Ilman taksia jääneiden asiakkaiden harmi nousee esille muun muassa sosiaalisen median keskusteluryhmissä.
Kuluttajaviranomaisille asiasta ei kovin usein valiteta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on saanut tänä vuonna yli sata taksipalveluihin liittyvää yhteydenottoa. Niistä taksin saatavuuteen liittyy vajaa kymmenen ja aiheettomiin puhelinkuluihin vain muutama tapaus.
– Meille tulevat tapaukset liittyvät yleisimmin taksimatkojen hinnoitteluun, kertoo johtava asiantuntija Raija Marttala.Lähde: Yle