Ovelta ovelle -kaupustelussa paneeleista voidaan pyytää järkyttävää ylihintaa ja niitä myydään myös taloihin, joissa aurinkopaneelien hyöty jää vähäiseksi.
Aurinkopaneelien suosio on huipussaan. Paneeleita asennetaan muun muassa sähkön hinnan kallistumisen, kiinnostuksen omalähtöiseen energiantuotantoon ja ekologisen ajattelun myötä yhä useampaan suomalaiskotiin. Tekninen kehitys puolestaan on huolehtinut siitä, että niiden tarjoama hyötysuhde on vuosia takaista parempi.
Buumin myötä moni yritys tarjoaa aurinkopaneeleita vasta ensi keväälle tai kesälle. Lisäksi komponenteista ja asennusresursseista on pulaa. Viive ja kallis sähkö ovat puolestaan houkutelleet epäeettisiä toimijoita alalle.
– Ei ole ensimmäinen kerta, kun joku yrittää hyötyä ihmisten epätoivosta. Hätä synnyttää liiketoimintaa, joka ei kestä päivänvaloa, kuvaa Markku Nordström Novagolta tilannetta.
Nordström tekee nykyään kiertotalouteen liittyvää asiantuntijatyötä, mutta on tätä ennen toiminut energia-alalla lähes 30 vuotta. Nordström kertoo seuraavansa alaa yhä ja on itsekin asennuttanut katoilleen aurinkopaneelit.
Hän harmittelee, kuinka erityisesti ikäihmisiä pyritään rahastamaan ylihintaisilla aurinkopaneelidiileillä. Nordströmin mukaan ongelma liittyy ovelta ovelle -kaupustelijoihin.
– En lähtökohtaisesti ostaisi mitään ovelta ovelle -kaupustelijalta. En ainakaan aurinkosähköjärjestelmää. Luotettavilla aurinkopaneeliyhtiöillä ei ole tarvetta sellaiseen.
Osassa tapauksissa ovelta ovelle -kaupustelija pyrkii tekemään sopimuksen paneeleista välittömästi ensikäynnillä käytävän keskustelun aikana. Nordström tietää tapauksia, joissa hinta on voinut olla jopa lähes kaksinkertainen normaaliin hintaan nähden.
– Herättää myös kysymyksiä, että miten joillain yhtiöillä on mahdollisuus myydä aurinkopaneeleita nopealla asennuksella, jos muut yhtiöt kärsivät muun muassa tavaran saatavuusongelmista? En sano, etteikö joillain yhtiöillä voisi olla omat hankintakanavansa, mutta sekin epäilyttää.
– Moni yhtiö tarjoaa ilmaisen konsultointikäynnin, jossa katsotaan, millainen ratkaisu mihinkin kohteeseen sopisi. Silloinkaan päätöstä ei pyydetä tekemään heti, vaan harkinta-aikaa annetaan.
Vastuullinen yhtiö kertoo, mikäli aurinkopaneelien asentaminen ei kannata taloudellisesti.
Myös Kilpailu- ja kuluttajavirastossa (KKV) ollaan tietoisia aurinkopaneelien kotimyynnistä. Asiantuntija Lenita Ketolan mukaan tämän vuoden aikana kuluttajaneuvontaan ja kuluttaja-asiamiehille on tullut ”muutamia kymmeniä” ilmoituksia aurinkopaneelien kotimyyntiin liittyvistä ongelmista.
– On huomioitava, että vain harva on meihin yhteydessä. Kaikki ongelmat eivät meille kantaudu, Ketola sanoo.
Ilmoitukset vahvistivat, että aurinkopaneelien kotimyyntiin liittyy aggressiivisia ja painostavia piirteitä. Myös ikäihmisten asema nousi ilmoituksissa esiin.
– Myös kuluttajasuojalain mukaisten ennakkotietojen antamisessa oli ollut ongelmaa. Tämän lisäksi oli normaaleja virhe- ja viivästystilanteita.
Ketolan mukaan valituksia oli tehty ”useista yhtiöistä”. Hän ei myöskään osannut sanoa, onko ilmoitusten määrä kasvanut sähkön hinnan noustessa.
– Markkinointi ei saisi olla harhaanjohtavaa, myymisessä ei saisi olla aggressiivinen eli painostaa tai pakottaa kuluttajaa tekemään ostopäätöstä. Kotimyyntiä koskee lisäksi omat sääntönsä. Kuluttajan pitää saada ennen sopimuksen tekemistä riittävät ennakkotiedot ja kotimyynnissä kuluttajalla on myös lähtökohtaisesti 14 päivän peruutusoikeus.
Millaiseen kotiin paneelit sopivat, mihin ei?
Nordström painottaa, että lähtökohtaisesti aurinkopaneelit ovat hyvä hankinta, jos ajatellaan kestävää kehitystä ja ympäristöä. Mikäli kotitaloudella on mahdollisuus investoida, Nordström kehottaa siihen.
Monella voi juuri nyt olla vääristyneet odotukset aurinkopaneelien hyödyistä, ja Nordström haluaa palauttaa keskusteluun realismin.
Yhä edelleen osa suomalaisista luulee, että paneelit tuottaisivat reilusti sähköä ympäri vuoden. Tekniikan kehityttyä talvellakin sähköä niistä saa, mutta parhaan sähköntuoton aika sijoittuu maaliskuusta lokakuuhun. Nordström muistuttaa myös, että kesällä sähköä käytetään vähemmän, jolloin moni voi hankkia kulutukseensa nähden liian suuren paneelirivistön. Omaan käyttöön tuotannosta voi hyödyntää silloin 50–80 prosenttia.
Esimerkiksi nyt paneelien tuottama ylijäämäsähkö voidaan myydä verkkoon noin hintaan 20 senttiä kilowattitunti – toki kulloisestakin sopimuksesta riippuen. Normaalisti kilowattitunnilta on saanut hintaa 2–5 senttiä.
Laskelmat perustuvat Nordströmin omiin sopimuksiin, mutta antavat suuntaa.
– Alle 5 sentin hinta oli voimassa noin seitsemän vuotta. Enemmän ylijäämäsähköstä on saanut vasta vähän aikaa. Tämä on harvinainen tilanne ja oletettavaa on, etteivät nämä hinnat jää pysyviksi.
Tämä kannattaakin huomioida aurinkopaneeleja hankkiessa. Jos nyt takaisinmaksuaika näillä hinnoilla voi olla kotitaloudella vain reilut 10 vuotta, on se normaalisti yli 20 vuotta, järjestelmäkoosta riippuen. Kyseessä on siis pitkäaikainen sijoitus.
Nordström kehottaakin hankkimaan mieluummin ensin isompitehoisen invertterin, mutta vähemmän paneeleja. Paneeleita voi näet hankkia myöhemmin lisää, mutta invertteri on yksittäinen kallis hankinta, ja sen elinkaari on vain puolet paneelien noin 30 vuodesta.
Nordströmin mukaan ennen aurinkopaneelien hankintaa kannattaa selvittää, millaista tuotannollista ja euromääräistä hyötyä tavoittelee ja millainen oma kulutusprofiili on erityisesti kesäkaudella. Moni yhtiö tarjoaa nettisivuillaan laskuria, jolla voi laskea alustavan arvion oman kotinsa sähköntuotosta. Arvio tarkentuu, kun pyytää arviointikäynnin.
Yleisesti aurinkopaneelit antavat parhaimman tuoton, jos ne asettaa etelää kohden. Myös itä–länsi-suuntaisen harjakaton tuotto voi olla hyvä, molemmille harjoille paneeleita laittamalla.
– Jos esimerkiksi tiheä puusto tai läheinen kerrostalo varjostaa kattoa, kannattaa aurinkopaneelien hankinta jättää välistä.
Lisäksi aurinkopaneeleita ei kannata asentaa katolle, jota odottaa lähitulevaisuudessa kattoremontti.
Mikäli lähellä on muita naapureita, jotka suunnittelevat aurinkopaneelin hankintaa, voi sitä hankkia yhteishankintana.
Säästöä syntyy isomman hankintavolyymien ja asennuksien yhteensovittamisen kautta.Lähde:T&T