• Global Withdrawl on lyönyt tällä kaudella lopullisesti läpi Suomen ykköstasolle.
  • Kyösti Svart otti hevosen hankkiessaan riskin, sillä ruuna oli kilpaillut hyvin harvakseltaan.
  • Suomessa sen lahjat on saatu omistajan mukaan jälleen esiin.

Ruotsi on raviurheilun eurooppalainen suurvalta, ja monesti suomalaisten hevosihmisten avaimena onneen ovat olleet onnistuneet hevoskaupat Ruotsista. ”Ruotsintuontiruuna” ei aina ole hevosista puhuttaessa pelkästään kehun sana, mutta joukossa on myös todellisia helmiä.

Sellainen on nyt seitsemänvuotias Global Withdrawl, jonka kokkolalainen Kyösti Svart hankki yhtiönsä Kokkolan Auto-Center Oy:n omistukseen pari vuotta sitten. Kahdessa kaudessa Global Withdrawl on kilpaillut Suomessa 26 kertaa, juossut 14 voittoa ja ansainnut yhteensä reilut 145 000 euroa.

Tällä kaudella Global Withdrawl on lopullisesti noussut yhdeksi Suomen kärkiravureista. Vuosi on tuonut kahdeksan voittoa, joista viimeisin on lauantailta. Mikkelin 75-kierroksella Global Withdrawl otti kymppitonnin arvoisen voiton helppoon tyyliin.

Ruunan valmentaja on iittiläinen Matias Salo ja luottokuski Suomen ajajaliigan ykkösnimi Santtu Raitala.

– Tietysti toivoin, että Global Withdrawl pärjäisi hyvin, mutta onhan se ollut suuri positiivinen yllätys. Hevonen on aina ollut lahjakas, ja Matias on nyt saanut sen lahjat esiin, Kyösti Svart kiittelee hevostaan ja sen valmentajaa.

Rohkeasti ostoksille

Global Withdrawl oli ehtinyt jo Ruotsissa näyttää olevansa kovan luokan ravuri. Ruuna ansaitsi länsinaapurissa lähes kaksi miljoonaa kruunua ja voitti kolmevuotiskaudellaan peräti kymmenen kertaa.

– Se meni kaksi- ja kolmevuotiaana hyvin, mutta sen jälkeen kilpailemiseen tuli katkoksia. Nelivuotiaana sitä vaivasi pitkään virustauti ja viisivuotiaanakin oli vain muutama startti. Olin seurannut sitä jo pidemmän aikaa, ja hevosen viisivuotissyksynä otin omistajiin rohkeasti yhteyttä, Kyösti Svart muistelee.

Ruotsissa Global Withdrawl oli etenkin nuorten hevosten valmentajaksi profiloituneen Svante Båthin tallissa. Svartin mukaan hevosen omisti muutaman miehen porukka.

– Vähän arvasinkin, että he haluavat satsata nimenomaan nuoriin hevosiin, ja sen takia Global Withdrawl olikin myytävänä. He sanoivat hinnan, ja kun hevonen sai ehdoksi asettamastani eläinlääkärin tarkastuksesta puhtaat paperit, kauppa syntyi nopeasti.

Vaikka Global Withdrawl oli kilpaillut kahden kauden aikana vain kuusi kertaa, hevosella ei Kyösti Svartin mukaan ole ollut dramaattisia ongelmia.

– Sen voi sanoa olevan perusterve. Vuosi sitten sille tehtiin jalkaoperaatio, jossa sen polvikanavat puhdistettiin, mutta mitään kummempia rasitusvammoja tai vastaavia sillä ei ole ollut. Suomessa sillä on päästy kilpailemaan säännöllisesti.

Vauhti paras ase

Global Withdrawlin kova etu on sen hurja lähtönopeus. Vauhti on asia, joka miellytti Svartia myös ostovaiheessa.

– Kovan nopeuden lisäksi erittäin hyvä ominaisuus on se, kun sillä voi ajaa mitä vauhtia tahansa. Vaikka auton takaa lähdettäisiin ihan täysiä, se on parilla sormella ajettava ja tyytyy kuskin haluamaan vauhtiin. Lähdöt ovat niin kovia, että lähtönopeudella ja hyvillä ajo-ominaisuuksilla on suuri merkitys, Svart muistuttaa.

Nyt talvitauolle vetäytyvä Global Withdrawl paransi viime vuodesta täksi vuodeksi paljon. Ensi vuonna se on kahdeksanvuotias. Svart suhtautuu tulevaan realistisesti.

– Tietysti saa haaveilla siitä, että hevonen vielä parantaisikin, mutta olisin tosi tyytyväinen, jos se pysyisi tuollaisena kuin on tänä vuonna ollut, Svart painottaa.

– Uskon kyllä siinä olevan hevosta vielä ainakin ensi vuodeksi. Se sai nyt jäädä terveenä tauolle, ja valmentajan kanssa puhuttiinkin, että ei ajettaisi siltä paukkuja loppuun tänä vuonna. Jos kaikki menee hyvin, yritetään tähdätä sillä ensi kevään suurkisoihin Finlandia-ajosta lähtien.

Kyösti Svart kertoo omistaneensa hevosia 1990-luvun puolivälistä lähtien. Hänellä on aikaisemminkin ollut hyviä ravureita, mutta ei vielä mitään Global Withdrawlin kaltaista.

– Siinä on kaikki hyvän hevosen ominaisuudet. Ihan parhaita ominaisuuksia on, että se on niin lunki kaveri. Global Withdrawl ei stressaa turhia, vaan matkustaa, syö ja juo aina hyvin, mikä on äärettömän tärkeää.

Lähde https://www.iltalehti.fi/ravit/a/01fcff0e-9717-484c-8792-5c09b465fa12