Sunnuntaiaamu valkenee monin paikoin lumisena, ja ajokeli on talvinen.

Meteorologi Markus Mäntykannas toteaa Forecan blogissa, että maan lounaisosasta kohti koillista lauantaina edenneet sateet ovat muuttumassa sisämaassa lumisempaan suuntaan.

Todennäköisimmin sade on lunta tai räntää, kun sadealue ehättää Itä- ja Pohjois-Suomeen. Siellä valtaosa sateista alkaa Mäntykannaksen mukaan sunnuntaiaamuna silkkana lumena.

Aamun tunteina lumisateen ennakoidaan voivan olla sakeaa Pohjois-Karjalan itäosissa, Kainuussa, Koillismaalla sekä Etelä- ja Keski-Lapissa.

Mäntykannaksen mukaan lunta voi paikoin kertyä näillä alueilla viitisenkin senttiä.

– Idässä ja pohjoisessa kannattaakin läpi sunnuntain varautua talviseen ja huonoon ajokeliin. Tienpinnat voivat paikoin olla liukkaita jo ennen tätä, joten tarkkuutta liikenteessä vaaditaan jo lauantaista lähtien, hän kirjoittaa.

Ensilumi aamulla

Talviaikana ensilumeksi lasketaan tilanne, kun maassa on aamukahdeksalta vähintään yhden sentin paksuinen ehjä lumikerros.

Ensilumen meteorologisen määritelmän edellytykset voivat Mäntykannaksen arvion mukaan täyttyä sunnuntaina Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Koillismaan alueella. Pohjois-Suomessa ensilumi on paikoin satanut maahan jo aikaisemmin.

Keskisessä Suomessa sateen etureuna on jo lauantaina monin paikoin muuttunut lumeksi. Ensilumen määritelmään asti sitä ei kuitenkaan välttämättä riitä, sillä lumen arvioidaan sulavan aamuun mennessä.

– Näin ollen esimerkiksi Jyväskylän, Seinäjoen ja Kokkolan alueella virallinen ensilumi näyttää sunnuntaiaamuna epätodennäköiseltä, Mäntykannas kirjoittaa.

Ensilumeksi ei laskettaisi myöskään tilannetta, jossa lumi sataa sunnuntaina aamukahdeksan jälkeen, mutta on jo sulanut maanantaina aamukahdeksaan mennessä.