Suomalaisia on varoitettu, että sähkökatkot ovat mahdollisia ensi talvena. Pohjola Vakuutuksen mukaan sähkökatkot voivat aiheuttaa vahinkoja suomalaiskodeissa.

”Sähköpula voi johtaa ajastettuihin sähkökatkoihin tulevana talvena, mikä näkyisi ensisijaisesti kotitalouksille 1–3 tunnin pituisina sähkönjakelun keskeytyksinä. Vaikka sähkökatko olisi tiedossa, aiheuttavat jakelukeskeytykset kotitalouksille kohonneen vahinkoriskin”, kerrotaan OP Ryhmän verkkosivuilla.

Pohjola Vakuutuksen mukaan varoitusaika jakeluverkkoyhtiöille sähkönkulutuksen rajoittamisesta voi olla parhaassakin tapauksessa vain vuorokauden.

”Sähkökatkon varoitusaika voi olla pahimmillaan hyvin lyhyt. Tämä tarkoittaa sitä, että kuluttajille sähköä jakelevan yhtiön on saatava tieto hyvin tehokkaasti ja ripeästi kotitalouksille, jotta ihmiset pystyvät reagoimaan sähkökatkoon ja siten minimoimaan katkosta mahdollisesti aiheutuvat riskit ja vahingot”, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo OP Ryhmän verkkosivuilla.

OP Pohjolan mukaan sähkökatkot aiheuttavat suurimmat riskit omakotitaloissa asuville.

Omassa kodissa kannattaa tunnistaa sähköä tarvitsevat kriittiset toiminnot ja selvittää, onko niihin saatavilla varavirtalähteitä. Mahdollisen sähkökatkon jälkeen on varmistettava, että lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteet sekä koneellinen pohjavedenpoisto käynnistyvät jälleen.

Jos lämmitys ei käynnisty katkon jälkeen, voi siitä seurata pakkasella putkien jäätyminen. Putkien sulaessa tapahtuva lämpölaajeneminen saa putket halkeamaan, ja se aiheuttaa kiinteistöön vesivahingon.

”Jos putket ovat vaarassa jäätyä lämmitysjärjestelmän rikkoutumisen vuoksi, tulee asukkaan hankkia paikalle huoltoliike mahdollisimman pian. Tällä välin on tärkeää estää huoneen lämpötilan jäähtymistä esimerkiksi varalämmönlähteellä, kuten sähköpatterilla tai takalla. Asukkaan tulee aina ennaltaehkäistä kotiinsa aiheutuvaa vahinkoa, jos se on mahdollista”, Kujala kertoo.

Jos sähköt menevät yllättäen poikki, kannattaa sammuttaa kodinkoneet, kuten liesi, uuni ja kiuas. Myös astian- ja pyykinpesukoneiden hanat on syytä sulkea vesivahinkojen välttämiseksi. Palo- ja vuotovahinkojen riski on kohonnut sähkökatkojen jälkeen, kun sähköt kytkeytyvät takaisin päälle. Erityisen tärkeää on varmistaa kodinkoneiden olevan pois päältä, jos kotoa joutuu poistumaan sähkökatkon aikana.

”Yksi valaisin kannattaa kuitenkin jättää päälle, sillä sen kautta voi varmistua hetkestä, kun sähköt palaavat”, Kujala kertoo.

Tieto mahdollisesta katkosta ei välttämättä tavoita kaikkia, mikä lisää kotitalouksien vahinkojen todennäköisyyttä, kun sähkökatkoon ei ole varauduttu.

”Mahdollisista suunnitelluista sähkökatkoksista puhutaan nyt paljon, ja se aiheuttaa monissa ihmisissä epävarmuutta. Nyt onkin hyvä aika auttaa varautumisessa niin vanhempia sukulaisia kuin iäkkäämpiä naapureita, ja pitää huoli, että heiltä löytyy kodista helposti valmistettavaa ruokaa, paristoilla toimiva radio ja myös sähkökatkon aikaan luotettavia valonlähteitä, kuten paristokäyttöinen pöytävalaisin ja taskulamppu”, Kujala kertoo. Lähde:Te