Ravintola- ja matkailualan pikkujoulusesongista odotetaan lähes yhtä hyvää kuin vuonna 2019, tiedottaa matkailu- ja Ravintolapalvelut (Mara).

Maran jäsenilleen tekemän kyselyn mukaan henkilöstöpula vaikuttaa kuitenkin negatiivisesti pikkujoulusesonkiin. Henkilöstöpula vähentää yritysten pikkujoulusesongin liikevaihtoa 36 prosenttia. Ruokaravintoloiden kohdalla liikevaihto vähenee peräti 44 prosenttia.

Alalla ollaan tästä huolimatta toiveikkaita tulevasta sesongista.

– Asiakkailla on ollut pitkään kestäneiden koronarajoitusten jälkeen patoutunutta tarvetta tavata toisiaan ja järjestää tapahtumia. Pikkujoulukaudesta näyttäisi tulevan lähes yhtä hyvä kuin vuonna 2019, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Kohtuullinen syksy

Matkailu- ja ravintola-alalla kuluva syksy on ollut jonkin verran heikompi kuin syksy 2019. Poikkeuksena ovat hotellit ja kylpylät. Niistä 60 prosentilla liikevaihto on pysynyt samana tai noussut syksyyn 2019 verrattuna.

Etätyö ja -opiskelu sekä työvoimapula ovat nakertaneet henkilöstö- ja opiskelijaravintoloiden palvelujen kysyntää syksyllä.

Myös Venäjän hyökkäyssota, pakotteet ja vastapakotteet ovat lopettaneet vapaa-ajanmatkailun Venäjältä Suomeen. Myös Aasiasta tulevien turistien määrä on vähentynyt merkittävästi. Muun muassa ruoan ja energian hinnan nousut ovat lisänneet niin asiakkaiden kuin yrittäjienkin kustannuksia.

– Liiketoimintaympäristön ongelmista huolimatta toimialamme yritysten syksy on sujunut varsin hyvin, hotelleilla ja kylpylöillä jopa odotettua paremmin

Tilanne on kohtuullisesta pärjäämisestä huolimatta huolestuttava, sillä alan yrittäjät investoivat vaikeasta liiketoimintaympäristöstä huolimatta merkittävästi uusiin hotelleihin, kylpylöihin, ravintoloihin ja muuhun matkailuinfrastruktuuriin, tiedotteessa kirjoitetaan.

Lähde https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c4e33d24-b725-46c1-ae9f-51bc7cbc3236