OP:sta kerrottiin maanantaina, että euroalueen korot olivat viime viikolla tuntuvassa laskussa.

”Euroalueen swap-korot kolistelivat alaspäin viikon aikana 15–25 korkopisteen tahdilla kovimman liikkeen osuessa pitkiin maturiteetteihin”, seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen kertoo OP:n arviossa.

Korkotasoja painoi alas päin globaalien koronnosto-odotusten liudentuminen, johon saatiin loppuviikosta lisävahvistusta Yhdysvaltojen inflaatioluvuista.

”EKP:n koronnosto-odotukset ovat säilyneet yhä koholla, mutta koronnostosyklin huippu on painunut markkinahinnoittelussa pysyvämmin kolmen prosentin alapuolelle. Nyt markkina hinnoittelee, että EKP:n talletuskorko tulisi jäämän jatkossa alle kolmen prosentin tason. Asuntovelallisen kannalta tämä on tietysti huojentava tieto, koska asuntovelallisille tärkeä 12 kuukauden euribor-korko liikkuu pitkälti EKP-odotusten vanavedessä”, Hännikäinen kertoo.

Tilastokeskuksesta kerrottiin eilen, että Suomen inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos oli lokakuussa 8,3 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan asuntolainojen korot nousivat 67 prosenttia ja kulutusluottojen korot 24 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

“Nousu toki oli jo odotettavissa, koska Euroopan keskuspankki nosti syyskuussa ohjauskorkojaan toistamiseen tänä vuonna. Kuitenkin on hyvä myös muistaa, että korkotasot ovat yhä kohtuullisen matalia. Asuntolainojen keskikorko 1,3 prosenttia ja kulutus- ja muiden luottojen keskimäärin 3,5 prosenttia. Nämä ovat melko pieniä korkoasteita, kun muistelee 1980-luvun huippukorkoja”, yliaktuaari Kristiina Nieminen kertoi Tilastokeskuksen verkkosivuilla.Lähde:Te