Humppila kokeilee ainutlaatuista keinoa väkiluvun nostamiseksi: kunta maksaa 500 euron palkkion uusien asukkaiden värvääjille

Kantahämäläinen Humppila on yksi monista pikkukunnista, joiden asukasluku laskee. Humppilan vinkkipalkkiomalli on herättänyt kiinnostusta muissa kunnissa.
Humppilan taajamakyltti
Humppila valjastaa asukkaat markkinoimaan kotikuntaansa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle ANNE-MARIA NISKANEN

Monissa kunnissa mietitään kuumeisesti, miten muuttoliike saataisiin käännettyä positiiviseksi. Ongelma on tuttu myös Kanta-Hämeessä sijaitsevassa Humppilassa, jossa Tilastokeskuksen mukaan asui viime vuoden lopulla 2 166 asukasta. Määrä on hienoisessa laskussa.

Nyt Humppilan kunta on päättänyt valjastaa kuntalaiset apuun maksamalla 500 euron vinkkipalkkion jokaisesta kuntaan muuttavasta asuntokunnasta. Humppila määrittelee tarkemmat kriteerit verkkosivuillaan(siirryt toiseen palveluun).

Vinkkipalkkiomalli syntyi vt. kunnanjohtaja Susanna Hokkasen kehittelemästä ideasta. Mallissa kuntalaiset toimivat Humppilan puolestapuhujina ja heitä palkitaan siitä.

– Vinkkipalkkiotahan käytetään jo esimerkiksi työntekijöiden hankkimiseen ja monissa kunnissa palkitaan kuntaan muuttavia uusia asukkaita. Sitä paitsi kuntalaiset ovat parhaita mainostamaan omaa kotikuntaansa, muistuttaa Hokkanen.

Muut kunnat ovat kiinnostuneet mallista

Humppilan vt. kunnanjohtaja Susanna Hokkasen mukaan vastaavanlaista mallia ei tiettävästi ole käytössä muualla Suomessa.

– En ainakaan nopealla haulla löytänyt kuntien sivuilta mitään vastaavaa. Sen sijaan olen kuullut, että muissa kunnissa ollaan kiinnostuneita meidän vinkkipalkkiomallista.

Hokkasen mukaan Humppilan kunnanvaltuutetut ovat suhtautuneet asiaan innostuneen positiivisesti ja malli on otettu jo käyttöön. Ensi vuodelle on varattu palkkioita varten 7 000 euroa. Lähde:Yle