Energiateollisuus Olkiluoto 3:n uudesta viivästyksestä: Epävarmuus jatkuu edelleen, vian selvittäminen osoittautunut haastavaksi

Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaava johtaja suhtautuu tilanteeseen maltillisesti ja uskoo Olkiluodon selvitystöistä saatavan lisätietoja lähiviikkoina.
Pekka Salomaa, johtaja , Energiateollisuus,  Olkiluoto3,  sähköntuotanto, sähkö,sähkön hinta.
Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa. Kuva: Markku Rantala / Yle
Hanna Hanhinen 

Teollisuuden Voima kertoi maanantaina illalla, että Olkiluoto 3:n syöttövesipumppujen vaurioiden selvitystyöt kestävät vielä viikkoja. TVO:n mukaan sähköntuotanto jatkuu aikaisintaan 11. joulukuuta 2022 ja säännöllinen sähköntuotanto näin ollen aikaisintaan tammikuun lopussa 2023. Selvitystöiden vaikutusta voimalaitoksen käyttöönottoaikatauluun ei yhtiön mukaan pystytä tässä vaiheessa arvioimaan.

Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaavan johtajan Pekka Salomaan mukaan ilmoitus ei juurikaan muuta suomalaisten tilannetta sähkönsaannin suhteen. Epävarmuus siitä, kuinka paljon sähköä Olkiluoto 3:sta on saatavilla säilyy edelleen, hän sanoo.

– Siinä suhteessa tilanne ei ole muuttunut dramaattisesti suuntaan tai toiseen. Tässä edelleen odotetaan lisää tietoja, hän sanoo.

Salomaan mukaan kotimaisen sähköntuotannon varmuus, kuinka paljon naapurista saadaan sähköä ja millainen talvi on, vaikuttavat talvella eniten sähkönsaatavuuteen ja siihen, paljonko sähköstä pitää maksaa. Hänen mukaansa on positiivista, että ainakin vesitilanne näyttäisi Pohjolassa hieman parantuneen.

– Tilanne paranee huomattavasti, kun Olkiluoto 3 on käytössä, se on täysin selvää. Toki merkittävää on se, että kuinka me sitä sähköä käytetään ja osataanko käyttöä välttää silloin kun tiukimmat hetket on, Salomaa pohtii sähkön riittävyyttä talvella.

Hän uskoo, että Olkiluoto 3:n tilanteesta saataneen lisätietoja lähiviikkoina.

Haastavaa selvittää, mistä viassa on kyse

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo Ylen Radio Suomen Päivässä, että nyt on tärkeää huolehtia nykyisen järjestelmän kunnossapidosta mukaan lukien sähkön tuontiyhteydet.

– Pohjoismaissa yleisesti tilanne on hieman parantunut siitä, miltä se syksyllä näytti. Vesivarastoja on saatu aika hyvin täytettyä. On hyvät mahdollisuudet sille, että Ruotsista on sähköä saatavissa. Ruotsinkin tehotilanne voi olla tiukka ja jos se sattuu yhtä aikaa Suomen kanssa niin siinä on omat riskinsä, Leskelä sanoo.

Energiateollisuuden Jukka Leskelä sanoo, että hänellä ei ole voimalan syöttövesipumppujen vaurioista yksityiskohtaisempaa tietoa, mitä julkisuudessa on ollut jo esillä. Hänen mukaansa säröjä on löytynyt kaikkien neljän syöttövesipumpun juoksupyöristä.

– Se on ollut vähän ihmetyksen aihe, että mistä ne ovat voineet syntyä. Onko kyseessä materiaalivika vai joku muun ongelma ja tätä parhaillaan selvitetään, Leskelä sanoo Radio Suomen päivän lähetyksessä.

Voimalaitos on laitostoimittajan hallussa ja selvitykset ovat kesken. Hänen mukaansa on osoittautunut ilmiselvästi haastavaksi selvittää, mistä on kyse.

– Nyt on tärkeää, että ei pelkästään yritetä nopeasti korjata vikaa vaihtamalla osia vaan selvitetään myös se syy. Sitä tässä tehdään ja kun se selviää niin jatkotoimet ovat varmasti sen mukaisia.Lisää aiheesta:Olkiluoto 3 viivästyy taas – käyttöön aikaisintaan tammikuun lopulla      Tässä on Olkiluodon vaurioitunut osa, joka voi aiheuttaa suomalaisten sähkölaskuun nousupaineita ja murheita sähkön saatavuuteen Lähde: Yle