Turisteja on niin paljon, että Tamperetta uhkaa pula yöpaikoista – hotelli: ”Toivomme, että kilpailu olisi tasavertaista, nyt se ei ole”

Tampereen kaupunki kannustaa kaupunkilaisia vuokraamaan asuntojaan turisteille. Airbnb-majoituksen lisääntyminen voi olla hotellialalle uhka, arvioi hotelliketjun kaupallinen johtaja.

Scandic Hotellien kaupallinen johtaja, Christian Borg henkilökuvassa.
Scandic Hotels -ketjun kaupallinen johtaja Christian Borg sanoo, että vaatimukset hotelli- ja yksityismajoittajille ovat erilaiset. Siksi kilpailu ei ole hänestä tasavertaista. Arkistokuva. Kuva: Esa Syväkuru / Yle   Riika Raitio 

Kuutta hotellia Tampereella pyörittävässä Scandicissa ymmärretään kaupungin kehotusta lisätä majoituskapasiteettia yksittäisen tapahtumapiikin kohdalla.

Yleisemmin lyhytaikaisen yksityismajoituksen lisääntyminen voi olla alalle uhka.

– Toivomme, että kilpailu olisi tasavertaista, ja tällä hetkellä se ei sitä ole, koska vaatimukset hotelli- ja yksityismajoittajille ovat erilaiset, sanoo Scandic Hotels -ketjun kaupallinen johtaja Christian Borg.

Borg pitää epäreiluna, jos yksityinen pystyy eri lainalaisuuksilla perustamaan majoituspaikkoja.

– Voit helposti avata kotioloihin majoituksen, kun taas hotelli joutuu käymään läpi pitkän prosessin. Vaatimusten pitäisi olla yhdenvertaiset. Esimerkiksi turvallisuustekijät yksityispuolella kannattaisi katsoa kuntoon.

Viime viikolla Tampere ilmoitti kannustavansa ihmisiä lyhytaikaiseen asuntovuokraukseen etenkin tapahtumien aikaan tai lomakaudella. Syynä on se, että Tampereen hotellien hinnat karkaavat ja majoituksesta on etenkin tapahtumien aikaan pulaa.

”On monta tyhjää päivää, jolloin ei ole kysyntää hotelleille muttei airbnb:llekään”

Lapland Hotelsilla on Tampereella kaksi hotellia. Ketjun kaupunkihotellien aluejohtaja Leena Turunen sanoo, että Tampereen imu kestää kyllä yksityismajoituksen.

– Olemme iloisia ja ylpeitä, että Tampere on aktiivinen kaupunki. Hyvä, että pystytään tarjoamaan ihmisille erilaisia vaihtoehtoja eri tarpeisiin ja tilanteisiin, Turunen sanoo.

Hän vertaa Tampereen tilannetta Pori Jazziin, jossa lyhytaikaista yksityismajoitusta on käytetty hotellien rinnalla.

– Niin kauan kuin kaikki on luvallista ja kunnollista, ja kukin hoitaa vastuunsa, se on hyvä asia.

Turunen ei näe yksityisten tarjoamassa satunnaismajoituksessa suurta uhkaa hotelleille.

– Tampereella on nyt haippi! Mutta kun katsoo kumulatiivisia käyttöasteita, niin eivät ne nyt sataa ole, eivätkä yhdeksääkymmentäkään. On siellä monta tyhjää päivää, jolloin ei ole kysyntää hotelleille muttei airbnb:llekään, hän luonnehtii. Lähde :Yle