Hotellit Itä-Suomessa vähenevät, suurenevat ja keskittyvät vilkkaimmille paikoille

Hotellien määrä on puolittunut Pohjois-Karjalassa 2000-luvulla. Myös Pohjois-Savossa hotellit ovat vähentyneet. Parhaiten hotellit pärjäävät maakuntakeskuksissa ja turistikohteissa.

Nurmikkoa etualalla. Hotelli Kimmelin rakennus.
Hotelli Kimmel on Pohjois-Karjalan suurimpia majoituspaikkoja ja sai remontissa vielä lisää huoneita. Kuva: Jouki Väinämö / Yle
Marja-Liisa  Kämppi 

Hotelleja on Pohjois-Karjalassa puolet vähemmän kuin vuosituhannen vaihteessa; 21, kun vuonna 2000 niitä oli vielä 41. Maakuntakeskuksessa Joensuussa hotellien määrä on puolittunut 12:sta kuuteen.

Naapurimaakunnassa Pohjois-Savossa suunta on sama, mutta loivempi. Hotelleja löytyy 29, kun vuonna 2000 niitä oli 33. Keskuskaupungissa on lopettanut kaksi hotellia. Nykyisin puolet eli 14 savolaismaakunnan hotelleista sijaitsee Kuopiossa.

Vuosikymmeniä hotelliyrittäjänä toiminut Mika Moisander Kuopiosta tuntee kehityksen.

– Pienet hotellit ja pienten kaupunkien hotellit vähenevät. Hotelleilla on taipumus keskittyä suurempiin kaupunkeihin, Moisander toteaa.

Hotellit ovat harvenneet varsinkin maakuntakeskusten ulkopuolella.

– Perheyrityksiin ei löydy jatkajaa ja monissa paikoissa alkaa olla korjausvelkaakin sen verran, että uusia yrittäjiä on vaikea löytää, Isovalkeisen toimitusjohtaja Moisander kertoo.

Isaac Sene esiintyy Kuopion torilla koulurauhanjulistusjuhlassa.
Kaupunkien keskustat ovat haluttuja hotellien sijaintipaikkoja. Kuva Kuopion torilta. Kuva: Helmi Nykänen / Yle

Huonemäärä Pohjois-Karjalassa on vähentynyt, Pohjois-Savossa kasvanut

Hotellihuoneiden määrä Pohjois-Karjalassa on pudonnut vuosituhannen vaihteesta lähes 500:lla. Ainoastaan Joensuussa huoneita on entinen määrä.

Pohjois-Savossa suunta on toisinpäin: huoneiden määrä on samassa ajassa lisääntynyt 250:llä eli hotellit ovat aiempaa suurempia.

– Huoneiden lukumäärä todennäköisesti lisääntyy, koska hotellien koko kasvaa. Veikkaisin, että hyvin harva ketjutoimija edes suunnittelee tänä päivänä kaupunkihotellia, jossa olisi vähemmän kuin sata huonetta, Moisander arvelee.

Hinnat eivät paljon eroa Savo-Karjalassa: hotelliyö on tänä vuonna maksanut Joensuussa keskimäärin 115 ja Kuopiossa 116 euroa.

Vuonna 2010 hotellihuoneen keskihinta Joensuussa oli 77 ja Kuopiossa 87 euroa.

Havainnekuva Kolin tulevasta hotellista.
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa rakentaa Kolille toisen hotellin. Havainnekuva uudesta hotellista, jonka pitäisi valmistua ensi vuonna. Kuva: Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

Sijainti ratkaisevaa menestymiselle

Majoitusalalla kauan toiminut tietää, että hotelli pärjää parhaiten siellä missä liikkuu paljon ihmisiä eli sijainti ratkaisee.

– Kaupunkikeskustat ovat hotellirakentamisen ykköspaikkoja tai hyvien liikenneyhteyksien tai turistivetonaulan äärellä olevat paikat, Moisander luettelee.

Myös huoneiden käyttöasteella on merkitystä.

– Hotellitoiminta on volyymibisnestä. Missään kaupungissa Suomessa hotellit eivät ole täynnä kaiken aikaa. Iso huonemäärä auttaa, että silloin kun on sesonki, pystyy tekemään kauppaa, Moisander perustelee.

Palveluiden järjestämistä vaikeuttaa kova työvoimapula.

– Hyvälaatuisten palveluiden tuottaminen on vaikeata ja kallista aiempaan verrattuna, yrittäjä murehtii.Lähde:Yle