Lapin pienissä hiihtokeskuksissa vielä pääosin odotetaan rinteiden avautumista – sähkön korkealla hinnalla on ollut vaikutusta lumen tekoon

Rovaniemen Ounasvaaralla on auki kaksi rinnettä. Sähkön korkea hinta on vaikuttanut siihen, että Keminmaassa ei ole vielä tehty tykkilunta ja Ylitorniolla kausi mennään luonnonlumen varassa.

Laskettelijoita Kallin hiihtokeskuksessa.
Keminmaan Kallinkankaalla kausi alkaa viimeistään joulukuun puolivälissä. Arkistokuva. Kuva: Antti Ullakko / Yle Jarno Tiihonen

Lapin pienistä hiihtokeskuksista rinteitä on yleisesti auki ainoastaan Rovaniemen Ounasvaaralla, jossa on avoinna kaksi täyspitkää rinnettä ja lastenrinne. Ounasvaaralla rinteet on tehty säilölumesta.

– Lunta tehdään niin paljon kuin pystytään. Lähinnä täydennämme säilölumesta tehtyjä rinteitä, mutta pyrimme levittämään lunta myös muualle, kertoo hiihdonopettaja Jari Niiranen.

Ounasvaaran ensimmäiset rinteet avattiin 19. marraskuuta, mikä on Niirasen mukaan tyypillinen ajankohta kauden alulle.

Kemijärven Suomulla rinteitä on avoinna ainoastaan urheilijoille.

– Urheilijoille on oltu auki pari viikkoa. Yleisesti rinteet avataan käytännössä 3. joulukuuta. Perinteen mukaan aukaisemme itsenäisyyspäiväksi, kertoo Wilderness Suomu Oy:n yrittäjä Kari Tirkkonen.

Sallassa ensimmäiset rinteet avattiin käyttöön lauantaina.

Ennen uutta vuotta voi lasketella Keminmaassa ja Pellossa

Keminmaan Kallinkankaalla tavoitteena on avata perinteiseen tapaan joulukuun puoliväliin mennessä. Marraskuun parin viikon pakkasjakson aikana Kallilla ei lumetettu.

– Pakkasjakson kestoa ei voinut ennakoida. Nykyisillä sähkön hinnoilla ei lumeteta kahteen kertaan, sanoo yrittäjä Ilkka Yli-Öyrä.

Pellon Ritavaarassa kausi avataan viime vuosien tapaan 26. joulukuuta.

– Hakuamme, että avauksen onnistuminen ennakoidusti on varmaa. Olemme lumettaneet ja saaneet hyviä pohjia. Lumetuksen on oltava kustannustehokasta näillä sähkön hinnoilla, sanoo ohjaaja Kari Mäki Pellon kunnasta.

Ylitorniolla odotetaan luonnonlunta

Ylitorniolla tekninen lautakunta on päättänyt, että tänä talvena Aavasaksalla ei tehdä tykkilunta.

– Lumetusjärjestelmä tehtiin viime vuonna, jolloin sitä myös koekäytettiin. Tänä vuonna ei lumetettu energian hintojen vuoksi, kertoo ulkoalueiden hoitaja Mikael Lohiniva Ylitornion kunnasta.Aavasaksalla lumitykit toimivat polttoaineella ja vedenottamo sähköllä.Lohiniva kertoo, että luonnonlumella kausi alkaa viimeistään helmikuussa. Lähde: Yle