Aurinkopaneelit tuottavat parhaimmillaan sähköä vain noin puolet päivästä, tuuliturbiinit vain silloin kun tuulee tarpeeksi. Jokeen asennettu vesiturbiini tuottaisi sähköä jatkuvasti, mutta se voi häiritä eläimiä.

Kanadalainen Idénergie on kehittänyt pienen vesiturbiinin, jonka vaikutukset vesiekosysteemiin on yhtiön mukaan minimoitu. Siinä on Darrieus-tyyppinen roottori, joka päästää kalat lävitseen.

Samantyyppisiä Darrieus-roottoreita on käytössä muun muassa Hollannissa vuorovesigeneraattoreissa.

Generaattori sisäänrakennettuna. Kaikki tarvittava on integroitu samaan pakettiin. Idenenergie

Riittää kodin perustarpeisiin

Idénergien järjestelmässä sähkö johdetaan akkuihin, jotka latautuvat periaatteessa 24 tuntia vuorokaudessa, veden liikkeestä toki riippuen. Jos roottori on joessa, vesi on todennäköisesti aina liikkeessä.

Yhtiön mukaan järjestelmän maksimikapasiteetti on 12 kWh vuorokaudessa, joka riittäisi kotitalouden perustarpeisiin, kuten jääkaapin, television, tietokoneen ja valaistuksen käyttöön.

Idénergien laskelmien mukaan sen turbiini tuottaa saman määrän sähköä kuin 12 tavallista, kotitalouksissa käytössä olevaa aurinkopaneelia.

Yhtiö mainostaa, että sen turbiini on helppo asentaa itse, mitään rakennelmia ei tarvita, siis esimerkiksi kanavia veden kulkua ohjaamaan.

Kalaystävällinen. Yhtiön mukaan roottori häiritsee ekosysteemiä mahdollisimman vähän. Idenenergie: Lähde:Te