Osa kotimaan matkalipuista halpenee väliaikaisesti alkuvuodesta – VR ja OnniBus aikovat pudottaa hitusen hintoja, Finnair ei ole tehnyt päätöksiä

Kyseinen veronkevennys vaikuttaa vain pienesti kuluttajan rahapussiin, sanoo pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola Veronmaksajain Keskusliitosta.
VR aikoo laskea junalippujen hintoja tammi–huhtikuussa 2023 arvonlisäveron muutoksen myötä.
VR aikoo laskea junalippujen hintoja tammi–huhtikuussa 2023 arvonlisäveron muutoksen myötä. Kuva: Sanne Katainen        Janica Pörhönen

Vuodenvaihteessa 2022–2023 henkilökuljetuspalvelut vapautetaan väliaikaisesti arvonlisäverosta.

Se merkitsee, että kotimaan verollisia juna-, bussi-, taksi-, lentokone- ja laivakuljetuksia tarjoavien yritysten arvonlisävero laskee nollaan 1.1.–30.4.2023 väliseksi ajaksi kohonneiden kustannusten vuoksi. Kyseessä on valtioneuvoston budjettiriihessä syksyllä 2022 tekemä päätös.

”Kyseiset verokevennykset vaikuttavat vain pienesti kuluttajan rahapussiin. Kotimaan matkalipuissa voi olla satunnaista alennusta. Toisaalta osa liikennöitsijöistä on ilmoittanut matkalippujen hinnan nostamisesta, koska kustannukset ovat nousseet inflaation vuoksi niin paljon”, arvioi pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola Veronmaksajain Keskusliitosta.

Alkuvuodesta siis kotimaan matkalippujen hinnat putoavat enintään 9,1 prosenttia niillä liikennöitsijöillä, jotka ovat päättäneet alentaa hintoja tammi–huhtikuussa. Esimerkiksi 16,50 euron junalippu maksaisi 15 euroa, jos hintaan ei vaikuttaisi mikään muu.Lähde MT