Osa kotimaan matkalipuista halpenee väliaikaisesti alkuvuodesta – VR ja OnniBus aikovat pudottaa hitusen hintoja, Finnair ei ole tehnyt päätöksiä

Kyseinen veronkevennys vaikuttaa vain pienesti kuluttajan rahapussiin, sanoo pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola Veronmaksajain Keskusliitosta.
VR aikoo laskea junalippujen hintoja tammi–huhtikuussa 2023 arvonlisäveron muutoksen myötä.
VR aikoo laskea junalippujen hintoja tammi–huhtikuussa 2023 arvonlisäveron muutoksen myötä. Kuva: Sanne Katainen

Vuodenvaihteessa 2022–2023 henkilökuljetuspalvelut vapautetaan väliaikaisesti arvonlisäverosta.

Se merkitsee, että kotimaan verollisia juna-, bussi-, taksi-, lentokone- ja laivakuljetuksia tarjoavien yritysten arvonlisävero laskee nollaan 1.1.–30.4.2023 väliseksi ajaksi kohonneiden kustannusten vuoksi. Kyseessä on valtioneuvoston budjettiriihessä syksyllä 2022 tekemä päätös.

”Kyseiset verokevennykset vaikuttavat vain pienesti kuluttajan rahapussiin. Kotimaan matkalipuissa voi olla satunnaista alennusta. Toisaalta osa liikennöitsijöistä on ilmoittanut matkalippujen hinnan nostamisesta, koska kustannukset ovat nousseet inflaation vuoksi niin paljon”, arvioi pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola Veronmaksajain Keskusliitosta.

Alkuvuodesta siis kotimaan matkalippujen hinnat putoavat enintään 9,1 prosenttia niillä liikennöitsijöillä, jotka ovat päättäneet alentaa hintoja tammi–huhtikuussa. Esimerkiksi 16,50 euron junalippu maksaisi 15 euroa, jos hintaan ei vaikuttaisi mikään muu.

VR huomioi kaikissa lippujen hinnoissa arvolisäveron väliaikaisen muutoksen aikavälillä 1.1.–30.4.2023.

”Uusista lippujen hinnoista tiedotetaan myöhemmin”, kertoo Julia Stolp VR:n viestinnästä.

OnniBus on reagoinut VR:n päätökseen alentaa lippujen hintoja. Virallista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta asiasta kertoo MT:lle OnniBusin myyntijohtaja Petteri Rantala.

”Suunnitteilla on, että verkossa ennakkoon ostetut liput tulevat enimmillään alenemaan tuon 9,1 prosenttia. Kuljettajalta ostettavien matkalippujen hintoja emme tule alentamaan”, kertoo Petteri Rantala.

Finnair ei ole vielä päättänyt, miten arvonlisäveron muutos vaikuttaa kotimaan matkalippuihin.

”Lentolippujen hinnoittelu on dynaamista, eli hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Käymme parhaillaan alv-muutosta ja sen vaikutuksia läpi. Tässä vaiheessa on liian varhaista esittää mitään tarkempaa arvioita vaikutuksesta kysyntään tai hintoihin”, toteaa Finnairin viestintäpäällikkö Mari Kanerva.  Lähde:MT