Lämmityskauden käynnistyttyä ja sään kylmenemisen johdosta sähkönkulutus on kasvanut huomattavasti.

Energiapalveluyhtiö Väreen ennusteen mukaan sähkön tukkuhinnan ennustetaan olevan markkinoilla koko tämän viikon ajan arkipäivisin yli 35 senttiä/kilowattitunti. Sähkönkulutus ylittänee 11 000 megawatin rajan torstaina ja perjantaina.

Väreen mukaan tilanne säilyy kireänä sään jatkuessa normaalia kylmempänä kuluvalla viikolla. Tuulivoiman tuotanto on jäänyt menneen viikon aikana selvästi ennusteiden alle, eikä merkittävää tuotannon lisäystä ole tälläkään viikolla näköpiirissä. Lisäksi itsenäisyyspäivän tienoilla sään ennustetaan kylmenevän entisestään. Sähkönkäyttäjät ovat siis edelleen avainasemassa sähkön hinnan nousun rajoittamisessa kulutusta vähentämällä.

Pienestä kiinni

Suomessa sähkön tarjonnan ja kysynnän tasapaino on kireä koko tämän viikon, ja tukkuhinnan nousu voimassa olevaan hintakattoon eli neljään euroa kilowattitunnilta on lähellä.

Jos kulutus olisi vain noin 500 megawattia enemmän tai vastaavasti samankokoinen tuotantolaitos puuttuisi tarjonnasta, olisi sähkön tukkuhinta Suomessa noussut tänään tiistaina 4 euroon/kilowattitunti.

Esimerkiksi julkisuudessa esillä olleen Meri-Porin voimalaitoksen sähköntuotantoteho on reilut 500 megawattia, vertaa Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu tiedotteessa.

Suomen Datahubin mukaan Suomessa on noin 3,8 miljoonaa sähkösopimusta, hän sanoo.

”Jos esimerkiksi haluaisimme Suomen sähköjärjestelmän kestävän Meri-Porin pitkäaikaisen vikaantumisen ja silti välttää riskin hinnan nousemisesta kattohintaan, tulisi jokaisen sopimuksenhaltijan vähentää sähkönkäyttöä samalla ajalla keskimäärin noin 130 wattia”, Keski-Karhu muistuttaa.

Kyseessä on tavalliselle sähkön käyttäjälle hyvin pieni kulutuksen muutos. Esimerkiksi kylpyhuoneiden lattialämmityksen tai auton lämmittämisen vähentämisellä tai vaikka Moccamasterilla kahvin keittämättä jättämisellä saadaan kulutushuipputuntien aikana tämän kokoluokan säästöjä. Myös esimerkiksi viihde-elektroniikan käyttöä voi vähentää, ja kylmälaitteita säätää hieman pienemmälle.

”Jos kaikki suomalaiset osallistuvat sähkön säästöön, ei hinnannousun torjuminen ole ollenkaan mahdoton tehtävä”, Keski-Karhu sanoo. Väreen mukaan tilanne on Suomessa pohjoismaisittain kaikkein kirein.

Suomen hinta-alueelta puuttuu vallitsevissa sääoloissa jatkuvasti noin 2 000 megawattia tuotantoa verrattuna kulutukseen. Tämä puuttuva sähkö saadaan sähkömarkkinoiden ansiosta Ruotsista, ja kireimmissä tilanteissa toivottavasti myös Virosta, mikä on ylikansallisten sähkömarkkinoiden alkuperäinen tarkoituskin.

Mikäli sähkön tuontimahdollisuudet häiriintyvät kireillä pakkasilla, on mahdollista, että sähköä ei enää riitä kaikkiin haluttuihin käyttötarkoituksiin ja Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid käynnistää kiertävät sähkökatkot, Keski-Karhu muistuttaa.

Kaikki sähkönkäyttäjät voivat pienentää kiertävien sähkökatkojen todennäköisyyttä käyttämällä sähköä vapaaehtoisesti mahdollisimman vähän. Lisäksi sähkönsäästö alentaa sähkön hintaa ja vähentää CO2-päästöjä, Keski-Karhu painottaa.Lähde:Te