Savonlinnan lennot katkolle ensi viikolla: Transaviabaltika vetäytyi sopimuksesta yllättäen

Savonlinnan ja Helsingin väliset lennot jatkuvat aikaisintaan huhtikuussa 2023. Uusi kilpailutus kattaa myös vuoden 2025 lennot.
Transaviabaltikan lentokone Savonlinnan lentoasemalla lokakuussa 2021.
Transaviabaltika on liikennöinyt Helsingin ja Savonlinnan väliä 19-paikkaisella potkuriturbiinikoneella. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Maria Bonnor 
Transaviabaltika lopettaa Helsingin ja Savonlinnan väliset reittilennot joulukuussa. Yhtiö on liikennöinyt väliä lokakuusta 2021 saakka. Lentojen oli tarkoitus jatkua joulukuulle 2024.
 

Ostoliikennesopimus päätettiin lentoyhtiön aloitteesta, yhteisymmärryksessä Savonlinnan kaupungin ja liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kanssa. Transaviabaltika liikennöi väliä viimeisen kerran 16. joulukuuta.

Savonlinnan kaupunki ei avaa tarkemmin sitä, miksi Transaviabaltika halusi luopua sopimuksesta. Oliko syynä kohonneet energiakustannukset?

– Päättyneessä lentoliikennesopimuksessa olemme kompensoineet polttoainekulua, eli se ei ole tullut yhtiölle täysimääräisenä. Muuten en lähde spekuloimaan, sanoo Savonlinnan kaupungin vs. elinkeinojohtaja Juha Turtiainen.

Uusi kilpailutus kattaa myös vuoden 2025

Savonlinnan kaupunki haluaa lentoliikenteen jatkuvan mahdollisimman nopeasti. Juha Turtiaisen mukaan kaupungin elinkeinojaosto päättää kilpailutuksen aloittamisesta jo torstaina.

Myös liikenne ja viestintävirasto Traficomin kanssa on päätetty uuden kilpailutuksen järjestämisestä. Samassa yhteydessä valtio lupasi lentoliikenteelle jatkoa vuoden 2025 loppuun saakka.

Kilpailutuksen kohteena on kaksi edestakaista lentoa joka arkipäivä. Tarjouksen voivat jättää kaikki EU:n alueelle sijoittuneet lentoyhtiöt, jotka täyttävät kilpailutuksen vähimmäiskriteerit.

Traficomin mukaan tarjouspyyntö tullaan julkaisemaan lähiviikkoina. Hankinnan kustannuksista vastaavat Savonlinnan kaupunki ja valtio.

Lentoliikenne palvelee kansainvälisiä yrityksiä

Savonlinnan vs. elinkeinojohtaja Juha Turtiainen toivoo, että lentoliikenne olisi toiminnassa jälleen maalis-huhtikuun vaihteessa.

Lentoliikenne palvelee ennen kaikkea Savonlinnan kansainvälistä elinkeinoelämää.

– Toivomme, että vaikutukset jäävät pieneksi. Syyspimeässä ajaminen liukkailla teillä ei ole hyvä ratkaisu, mutta sitä joudutaan nyt tekemään. Junayhteyshän meillä toimii myös kohtuullisen hyvin. Lähde: Yle