Laulurinteen lumipuisto houkuttelee talvimatkailijoita Joensuuhun – hiihtolomaviikkojen aikana odotettavissa 60 000 kävijää

Kaksi kertaa järjestetty talvinen valotapahtuma laajentuu ensi hiihtolomakaudella kolmeviikkoiseksi. Joensuun kaupunki uskoo tapahtuman tuovan tuhansia matkailijoita kaupunkiin.
Aleksi Kärkkäinen ja Mari Karjalainen maistavat lihavartaita hiihtoladun varressa.
Lähiruokaa vaaroilta -yhdistyksen Aleksi Kärkkäinen ja Joensuun kaupungin matkailuhankkeen projektipäällikkö Mari Karjalainen maistelivat lihavartaita. Lähiruokaa vaaroilta tulee tarjoamaan ruokia myös hiihtolomaviikoilla Laulurinteellä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Emilia Saukkonen 

Joensuun kaupunki on päättänyt panostaa talvimatkailuun. Joensuu on tunnettu kesäkaupunkina, jonka vuoksi matkailu painottuu tällä hetkellä lämpimään vuodenaikaan.

Joensuun Laulurinteelle rakennetaan uutta talvimatkailun tapahtumaa, Laulurinteen lumipuistoa. Tapahtuma sijoittuu hiihtolomaviikoille, ensi vuoden helmi-maaliskuuhun. Se on osa Joensuun kaupungin Tal­vi­mat­kai­lun ja ta­pah­tu­ma­tuo­tan­to­jen uu­si kas­vu­suun­ta -han­ketta.

Tapahtuma on laajennettu jo kaksi kertaa järjestetystä Valo liikuttaa -tapahtumasta. Tavoitteena on, että Joensuun matkailutalvi tehdään tunnetuksi ympäri Suomea.

– Joensuu on maantieteellisesti mielenkiintoinen, sillä se on eteläisimpiä kohteita, mistä löytyy takuuvarmasti talvella lunta. Tämä kannattaa jatkossakin hyödyntää, Joensuu on mielettömän kaunis talvikaupunki, kertoo hankkeen projektipäällikkö Mari Karjalainen.

Valo liikuttaa - valotapahtuma Joensuun Laulurinteellä.
Valo liikuttaa -tapahtuma järjestettiin toista kertaa maaliskuussa 2022. Kuva: Mari Kahila / Yle

Valo liikuttaa -tapahtuma on kiinnostanut aiemmin etenkin paikallisia. Kävijöitä viikon kestävällä valotapahtumalla on ollut noin 10 000. Uudella tapahtumakokonaisuudella Joensuun kaupunki tavoittelee kolmen viikon kävijämääräksi 60 000 ihmistä.

– Pidämme sitä täysin mahdollisena. Joulun jälkeen tapahtumaa aletaan markkinoida myös valtakunnallisesti. Kävijöitä toivotaan etenkin lähiseuduilta ja Etelä-Suomesta, Mari Karjalainen intoilee.

Laulurinteen lumipuisto -tapahtumassa tunnelmavalolla on roolinsa, sillä valotaiteilija Kari Kola loihtii tapahtumaa kehystävät valotaiteet tänäkin vuonna.

Liikuntaa, kulttuuria ja lähiruokaa

Tapahtuman ohjelma vaihtelee viikoittain ja on arkisin suppeampaa. Laulurinteen pysäköintialueelle rakennetaan bulevardi, josta löytyy esimerkiksi ruokatelttoja ja suksivuokraus. Laulurinteen puoli on tarkoitettu hiihtäjille ja liikkujille. Alueella järjestetään myös hiihtokouluja lapsille ja aikuisille.

Lähituotteista valmistettua ruokaa tarjoavat ainakin viikonloppuisin muun muassa Noki Catering sekä Lähiruokaa vaaroilta. Arkipäivinä tarjoiluista vastaavat Riverian matkailualan opiskelijoiden kahvilapalvelut.

– Ihan tavallista makkarakojuakin on jo toivottu, lisää Mari Karjalainen.

Kulttuuripalveluiden osalta yhteistyössä ovat paikalliset kulttuurituottajat sekä Kulttuurien unelmavuosi -hanke, joka on käynnissä Joensuussa vuoden 2023 ajan. Luvassa on esimerkiksi karjalankielinen muskari lapsille. Kaikista kulttuuripuolen ohjelmista ei ole vielä päätetty, mutta suunnitelmissa on myös musiikkia ja tanssia.

Mari Karjalaisen mukaan kuka tahansa ulkoilusta ja liikkumisesta kiinnostunut saa tapahtumasta irti jotain.

– Se on sanottava, että pyörätuolilla liikkuville tämä ei ole ehkä se paras tapahtuma. Talviolosuhteissa kun ollaan, on liikkuminen aina joiltain osin haastavampaa.Lähde.Yle