Itärajalla on havaittu ennätysmäärä väärennettyjä leimoja – näin helposti Venäjällä voi hankkia leimaväärennöksen

Väärennösten taso on parantunut vuosien aikana, ja niiden havaitseminen on käynyt yhä vaikeammaksi. Venäjällä leimaväärennöksen saa hankittua suhteellisen pienellä rahalla.

Passinväärennös ja väärentäjien mainoksia.
Väärennettyjä leimoja venäläispassissa ja kuvakaappauksia venäjänkielisistä mainoksista, joissa tarjotaan leimaväärennös palveluja. Изображение: Grafiikka: Derrick Frilund / Yle. Kuva passista: Kalle Purhonen / Yle JEVGENI BOGDANOV

Kuluvana vuonna Rajavartiolaitos on paljastanut lähes 350 leimaväärennöstä, mikä on moninkertainen määrä aiempiin vuosiin verrattuna.

Väärennettyjä leimoja löytyy myös Venäjän kansalaisten passeista. Tarkkaa määrää ei tiedetä, koska Rajavartiolaitos ei tilastoi rajanylittäjien kansalaisuuksia. Joulukuun alussa Nuijamaalla jäi kiinni venäläismies, jonka passista löytyi jopa 16 väärennettyä leimaa.

Väärentämällä leimoja ihmiset pyrkivät kiertämään rajoituksia, jotka koskevat Schengen-alueella oleskelua. Rajavartiolaitos on todennut aikaisemmin, että läheskään kaikki syksyllä Suomeen tulleet venäläiset eivät ole palanneet määräajassa takaisin Venäjälle.

”Leimoja markkinoidaan laajasti sosiaalisessa mediassa”

Kaakkois-Suomen Rajavartioston viestinnästä kerrotaan Yle Novostille, että väärennettyjen leimojen laatua voidaan kuvailla hyväksi. Niiden taso on parantunut vuosien varrella.

Kaakkois-Suomen Rajavartiosto toteaa, että leimaväärennösten paljastaminen ei ole helppoa. Leimojen tarkastaminen on osa maastalähtö- tai maahantulotarkastusta.

– Epäillään, että vääriä leimoja markkinoidaan laajasti sosiaalisen median sivustoilla, palveluntarjoajia on useita ja se on ammattimaista, kerrotaan Kaakkois-Suomen Rajavartioston viestintäosastolta.

Rajavartijat ovat tehneet omia havaintoja venäläisten tekemistä vääristä leimasimista. Osaa niistä käytetään leimojen lyömiseen maahantulo- tai maastalähtöasiakirjoihin, toisia taas erilaisiin tullipapereihin.

Leimaväärennöksen hinta alkaen 36 euroa

Venäjällä erilaisten leimojen tekeminen ei ole pelkästään helppoa, vaan erittäin helppoa. Suurelta osin se johtuu venäläisestä työkulttuurista, jossa leimoja käytetään paljon, kun taas Suomessa niitä ei käytetä lähes laisinkaan. Kysyntä luo tarjontaa, joten naapurimaassa on paljon leimoihin erikoistuneita yrityksiä.

Ylen toimittaja otti yhteyttä esiintyen tavallisena asiakkaana leimasimia myyviin tahoihin ja tiedusteli, voiko heiltä ostaa leimasinta, jolla voisi itse tehdä passiin rajanylitysleimoja. Kävi ilmi, että leimasimen hankinta käy helposti. Kaikki olivat valmiita myymään leimasimen siitä huolimatta, että lain mukaan väärentämisestä voi seurata rangaistus. Tässä jutussa on käytetty poikkeuksellisia tiedonhankintamenetelmiä.

Venäläisen hakukoneen Yandexin kautta löytyy useita mainoksia, joissa tarjotaan leimaväärennöspalveluja. Esimerkiksi moskovalainen Sergei tällä nimellä hän esiintyy netissä lupaa tehdä leimasimia ”ilman turhia kysymyksiä”. Leimasin, jolla voisi lyödä passiin leiman rajanylityksestä Vaalimaalla, maksaisi 5 000 ruplaa (75 euroa).

Leimasin luvataan toimittaa tilaajalle yhdessä päivässä. Myös Pietarista löytyy yritys, joka toimittaa leimasimen ilman turhia kysymyksiä. Kyseinen yritys löytyi somepalvelu VKontaktesta.

Myös Telegram-viestipalvelusta löytyy leimasinkauppiaita. Venäläisessä Smolenskin kaupungissa sijaitseva yritys lupaa tehdä leimasimen 2 400 ruplalla (36 euroa) ja lähettää sen ​​mihin tahansa kaupunkiin Venäjällä.

Yksityisten toimijoiden lisäksi laittoman toiminnan takana voi olla myös järjestäytynyt ryhmä. Esimerkiksi vuonna 2013 Espanjan poliisi pidätti Venäjän kansalaisia epäiltynä rajanylitysleimojen ja viisumien väärentämisestä. Lähde: Yle