Tomaatintuottajan sähkölasku on jo 300 000 euroa kuukaudessa – yrittäjä vaatii tukipäätöstä heti: ”Lopettaminen on vain viikkojen kysymys”

Suuri osa kasvihuoneista on Närpiössä pimeänä, koska tuotanto on talveksi lopetettu. Yrittäjä Joakim Strand viljelee vielä, mutta myöntää, että kello tikittää myös hänelle.
En man iklädd en fleecetröja står inne i ett växthus och blickar upp mot tomatplantor.
Ilman valtion tukea jopa Joakim Strand joutuu lopettamaan tomaattien talviviljelyn. Kuva: Yle/Juho Teir
MERJA SIIRILÄ

Sähkön hinta on saanut koko kasvihuoneteollisuuden polvilleen.

Monet yrittäjät ovat jo joutuneet lopettamaan tomaattien ja kurkkujen tuotannon tälle vuodelle.

Kasvihuoneyrittäjä Joakim Strand Närpiöstä Pohjanmaalta yrittää jatkaa tuotantoa niin kauan kuin mahdollista.

Toiminta on kuitenkin vaikeaa. Strand toivoisi, että energiakustannuksiin olisi luvassa yrittäjille jotain apua.

– Jos meille ei nyt tule apua, on luultavasti kaikissa kasvihuoneissa tammikuussa pimeää. Jos hinnat pysyvät tällaisina, ei kukaan enää tuota, Strand kertoo Yle Österbottenille.

Tukea viljelijöille ei ole näköpiirissä. Oppositio on tehnyt asiasta välikysymyksen, mutta hallitus ei ole vielä antanut lupauksia uusista maatalouden tukipaketeista.

– Haluamme tukea kotimaisten tomaattien tuotantoon. Niitä, jotka yrittävät kasvattaa tänä talvena, on tuettava. Monet ovat jo heittäneet pyyhkeen kehään, mutta jotta meidän ei tarvitsisi niin tehdä, meidän pitäisi saada tukea, Strand sanoo.

”Nyt valaisemme minimin”

Viimeisen kahden vuoden aikana on tapahtunut Strandin mukaan paljon.

Energian hinnannnousua on ollut synkkää seurata.

– Vuonna 2020 maksoimme sähköstä noin 55 000 euroa kuukaudessa ja tänään ollaan lähes 300 000 eurossa, jos valaistaan samalla tavalla kuin silloin, Strand sanoo.

Strand toteaa, että osa valoista on pidettävä päällä, jotta kasvit eivät kuole.

– Joten nyt valaisemme minimin niin, että kasvit selviävät.

”Päätökset ovat myöhässä”

Kasvihuoneet ovat joutuneet lomauttamaan jo parisataa työntekijää. Suurin osa talven tuotannosta on mennyt hukkaan.

Noin kolmenkymmenen viljelijän muodostaman Osuuskunta Närpiön Vihanneksen tuottajista vain kahdeksan yrittää taistella talven läpi, toteaa toimitusjohtaja Stefan Skullbacka.

Skullbackan mielestä päätökset mahdollisesta tuesta olisi pitänyt tehdä aikaisemmin.

– En tiedä yksityiskohtaisesti, minkälaisia ehdotuksia on pöydällä, mutta on aivan selvää, että päätökset ovat myöhässä .

– Jos olisi ollut kysymys lisätuesta talven yli yrittäville tuottajille, olisi sen signaalin pitänyt tulla jo kuukausi sitten, Skullbacka sanoo.

En skäggig man med glasögon.
Stefan Skullbacka uskoo, että korkean sähkön hinnan tuottamat ongelmat jatkuvat myös ensi talvena. Kuva: Yle/Alexia Sahl

Strand: Meidän täytyy saada tuloja

Joakim Strand antaa hallitukselle yhdestä kahteen viikkoa aikaa tukipäätöksen tekemiseen, muuten hänkin joutuu luovuttamaan talveksi.

– Päätöksen täytyy tulla nyt hyvin nopeasti, koska lopettaminen on vain viikkojen kysymys.

– Emme voi maksaa siitä, että saamme viljellä. Tarvitsemme tuloja, Strand sanoo.

Jos yhä useampi kasvihuoneyrittäjä sulkee ovensa, tarkoittaa se vähemmän kotimaisia vihanneksia kuluttajille. Lisäksi keväällä voi olla odotettavissa ylituotantoa, kun viljelijät aloittavat tuotannon uudelleen.

Järjestelmä menee sekaisin, Strand arvelee.

– Osittain kauppa korvaa tilanteen tuonnilla, osittain se tarkoittaa sitä, että kevätsesonkiin tullessa markkinoilla on ylikuumenemisen riski, mikä tarkoittaa tuottajalle kannattamattomia hintoja, sanoo puolestaan Närpiön vihanneksen Skullbacka.

Skullbacka pelkää, että viljelijät kohtaavat saman ongelman myös ensi talvena.

– Toivottavasti ei samassa määrin kuin nyt, mutta joka tapauksessa tällä tilanteella on vaikutusta pidemmällä aikavälillä, Skullbacka sanoo ja toteaa, että nähtäväksi jää, millaisia rakenteellisia muutoksia tämänhetken tilanteella on koko alalle. Lähde:Yle

Artikkeli on käännetty Yle Österbottenin toimittaja Juho Teirin kirjoittaman verkkoartikkelin ja Mårten Wallendahlin tekemien haastatteluiden perusteella. Alkuperäisen artikkeli: Växthusföretagare ser framför sig mörka hus i januari: ”År 2020 betalade vi cirka 55 000 euro i månaden för elen och i dag ligger vi på nästan 300 000”