Ravintolaruokaa syödään enemmän kuin koskaan, mutta kustannusten nousu heikentää alan näkymiä

Pandemian aikana patoutunut kysyntä on tähän mennessä kannatellut ravintola-alaa. MaRan mukaan ostovoiman heikkeneminen alkaa näkyä ensi vuonna.

Ravintola Olivia.
Ravintola-ala on ollut viime vuosina koetuksella koronarajoitusten ja Venäjän hyökkäyssodan myötä kohonneiden kustannusten takia. Kuva: Matti Myller / Yle
Miina Väisänen 

Suomalaiset syövät nyt ennätyspaljon ravintolaruokaa.

Tieto ilmenee Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry:n MaRan teettämästä trenditutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset söivät vuonna 2022 keskimäärin 3,3 ravintola-ateriaa kahdessa viikossa. Ennen pandemiaa ravintolaruokaa syötiin hieman useammin, noin 3,6 ateriaa kahdessa viikossa.

MaRan mukaan suomalaisten ruokailutottumuksissa on tapahtunut merkittävä muutos 2000-luvulla. Vuonna 2000 57 prosenttia suomalaisista ei ollut syönyt edellisen kahden viikon aikana ravintolassa. Tänä vuonna luku oli enää 20 prosenttia.

Kuluttajista 73 prosenttia söi tänä vuonna ateriansa paikan päällä ravintolassa, loput tilasivat ateriansa kotiinkuljetuksella.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset valitsevat pääruuaksi useimmiten hampurilaisen, pizzan tai kana- ja linturuokaa. Erityisesti hampurilaisten ja pizzan suosio nousi pandemia-aikana, kun ruokaa tilattiin enemmän kotiin kuin tavallisesti. Kokolihapihvin suosio sen sijaan notkahti pandemia-aikana.

Suomalaisille tärkeimmät kriteerit ravintolan valinnassa ovat laatu ja sijainti. Hintatason merkitys ravintolan valinnassa on MaRan mukaan noussut tänä vuonna.

Kustannusten nousu kurittaa erityisesti ravintola-alaa

Vaikka suomalaiset ovat löytäneet ravintolaruuan, on ala ollut koetuksella viime aikoina. Ensin pandemia ja sittemmin Ukainan sodan myötä kohonneet kustannukset ovat kurittaneet alan toimijoita.

Koronarajoitusten päätyttyä maaliskuussa näkymät kirkastuivat hetkellisesti, kun erityisesti kotimaisten asiakkaiden patoutunut kysyntä pääsi purkautumaan. Ensi vuonna kasvu näyttäisi kuitenkin kääntyvän laskuun, kun ostovoiman odotetaan heikkevän. Myös ulkomaisten matkailijoiden määrän väheneminen vaikuttaa alan kysyntään.

Ravintola- ja matkailualan toimijat kärsivät MaRan mukaan kustannusten noususta keskimäärin muuta elinkeinoelämää enemmän. Varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi sanoo MaRan tiedotteessa, että viidennes ravintola- ja matkailualan yrityksistä näkee liiketoimintansa vaarantuneen kohonneiden energiakustannusten vuoksi. Sen lisäksi myös raaka-aineiden tukkuhintojen nousu nakertaa yritysten kannattavuutta.

Alan liikevaihdon ennustetaan tänä vuonna kasvavan viisi prosenttia. Hintojen nousu näyttäisi kuitenkin painavan myynnin kaksi prosenttia miinukselle. MaRan mukaan vuoden 2019 myynnin tasolle olisi näillä näkymin mahdollista päästä aikaisintaan vuonna 2024.  Lähde:Yle