Sähköliitolta kovia syytöksiä: ”Pyrkivät viemään kuluttajan taskusta sen, mikä verohelpotusten ansiosta sinne olisi jäämässä”

Sähköalojen ammattiliitto eli Sähköliitto haluaa sähkön kohtuulliselle hinnalle määritelmän Suomessa. Se syyttää Energiavirastoa vitkuttelusta ja siirtoyhtiöitä kohtuuttomuudesta.

Sähkön hinta kuohuttaa ja puhuttaa.KUVA: TIINA SOMERPURO Hallituksen on ”joudutettava sähkön kohtuullisen hintakaton määrittelyä ja estettävä sähkö- ja siirtoyhtiöiden hinnankorotusaikeet”, vaatii sähköalojen ammattiliitto Sähköliitto.

Liitto huomauttaa, että kuluttajien edunvalvontajärjestö eli Kuluttajaliitto kykeni jo määrittelemään kohtuullisen sähköhinnan rajan, mutta ”kuluttajien oikeuksia valvomaan tarkoitettu viranomainen ei vieläkään”.

”Energiaviraston on jo aikaa sitten pitänyt määritellä kuluttajille myytävän sähkön hintakatto, mutta pakkasen kiristyessä ja sähkölaskujen kasvaessa sen kantaa odotetaan yhä. Valvontaviranomaisen vitkuttelun takia maksamme huippuhintoja sähköstämme”, Sähköliitto ihmettelee.

Kuluttajaliitto linjasi alkuviikosta, että sähköyhtiöiden tulisi asettaa itselleen hintakatto, jota kalliimmalla ne eivät sähköä myy asiakkailleen. Liitto otti esimerkiksi Kokkolan Energian itselleen asettaman 16 sentin kilowattitunnin hinnan.

Sähköliitto arvostelee myös sähköyhtiöiden kohtuuttomia voittoja ja hintojen nousua silloinkin, kun sähkön tuotanto on Suomessa hyvällä tasolla. Tuoreimpana esimerkkinä liitto nostaa esiin sähkönsiirrosta vastaavat yhtiöt.

”Oma lukunsa ovat siirtoyhtiöt, jotka ovat ilmoittaneet nostavansa hintojaan juuri, kun maan hallitus on ilmoittanut sähkön arvonlisäveron väliaikaisesta alentamisesta ja verovähennyksestä. Ne siis pyrkivät viemään kuluttajan taskusta sen, mikä verohelpotuksien ansiosta sinne olisi jäämässä”, Sähköliitto arvostelee.

Sähköliitto huomauttaa, että tämän viikon alussa sähköntuotanto kävi Fingridin mukaan 12 567 megawatissa, joka on lähes kaikkien aikojen huippulukema. Kulutus oli samaan aikaan 11 996 megawattia.

”Ei silti puhettakaan, että hinta laskisi”, liitto ihmettelee.”Ei riitä, että inflaation kiihtyessä hallitus tuli kertaalleen kuluttajia vastaan. Sen on joudutettava sähkön kohtuullisen hintakaton määrittelyä ja estettävä sähkö- ja siirtoyhtiöiden hinnankorotusaikeet.” Lähde:US