Rajalla varaudutaan poikkeustilanteisiin – opiskelijat voivat valvoa rajaa ilman kielitutkintoa

Rajavartijan peruskurssilaiselta ei vaadita valtion kielitutkintoa, jos hänen työpanostaan tarvitaan jo opiskeluaikana jonkinlaisen häiriötilanteen tai kohotetun valmiuden vuoksi.

Rajavartija ulkona. Vieressä Suomen ja Vneäjän välinen raja.
Rajavartijan peruskurssin pakollisiin opintoihin kuuluu valtionhallinnon kielitutkinto. Enää sitä ei vaadita opiskelijalta, joka tarvitaan työhön kohotetun valmiuden aikana. Kuvituskuva. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle
Tanja Hannus

Poikkeustilanteessa rajalla voi työskennellä määräaikaisesti myös sellainen rajavartijaopiskelija, jolta puuttuu vielä valtionhallinnon kielitutkinto.

Rajavartijan kelpoisuusvaatimusta on muutettu niin, että jatkossa rajavartijaksi opiskeleva peruskurssilainen voidaan tarvittaessa määrätä ilman kielitutkintoa tilapäisesti virkamieheksi tai lainvalvojaksi.

Rajavartijan peruskurssilla täytyy suorittaa valtionhallinnon kielitutkinto. Nyt sitä ei vaadita, jos rajavartijan työpanos tarvitaan häiriötilanteen tai tehostetun ja kohotetun valmiuden aikana.

Rajavartijan peruskurssiin sisältyvässä oppimäärässä on runsaasti muitakin opintoja kuin kieliopinnot.

Muutosta asetukseen ei ole tehty siksi, että Kaakkois-Suomen rajavartiostolla olisi pulaa työntekijöistä, vaan sillä varaudutaan nimenomaan poikkeustilanteisiin.

– Kaakkois-Suomen rajavartiostolla on riittävät resurssit rajaturvallisuustehtävien hoitamiseen. Raja- ja merivartiokoulu kouluttaa riittävän määrän rajavartijoita vuosittain korvaamaan poistuman. Tämä asetus on laadittu poikkeaviin tilanteisiin, joissa voitaisiin tarvita nopeasti työvoimaa nykyisen henkilöstön tueksi, painottaa Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari.

Kaakkois-Suomen rajavartijakoulun sissikoulutusviikon rastikoulutukseen osallistujia Imatralla.
Rajalla työskenteleville on eduksi, jos he osaavat myös muita kieliä kuin suomea, ruotsi ja englantia. Kuvituskuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Valmistuminen ei jää kiinni kieliopinnoista

Rajavartijan peruskurssi alkaa tammikuussa ja päättyy joulukuussa. Nopeimmillaan valtionhallinnon kielitutkinto suoritetaan kurssin ensimmäisen kahden kuukauden aikana. Suurin osa opiskelijoista suorittaa tutkinnon maalis-toukokuussa.

– Osa joutuu uusimaan kokeen, mutta yleensä jo elokuussa kaikki ovat suorittaneet kielitutkinnon. Kenenkään valmistuminen ei ole jäänyt kiinni siitä, Raja- ja merivartiokoululta kerrotaan.

Myös venäjää opiskellaan rajavartijan peruskurssin aikana. Venäjän kielitutkinto ei kuitenkaan kuulu rajavartijan peruskurssin opetussuunnitelmaan.

Venäjän kielen osaaminen on erityisen tärkeää rajatarkastuksissa, jossa maahantulopuhuttelussa voidaan kysyä maahan pääsyn edellytyksiä myös venäjäksi.

– Jos suorittaa venäjän kielen kielitutkinnon, voi saada kielilisän palkkaan, Raja- ja merivartiokoululta kerrotaan. Lähde:Yle