Kotimaiset matkailijat täyttävät Itä-Suomen kohteet joulun ja uudenvuoden aikaan Ulkomaisten matkailijoiden osuus on vähäinen.

Ulkomaisten matkailijoiden osuus on vähäinen. Tahkolla ulkomaisia matkailijoita on erityisesti Virosta.

Ihmisiä nousemassa hissiin.
Tahkon joulusesongista näyttää tulevan tänä vuonna kiireinen. Kuva: Toni Pitkänen / Yle                Anna Ronkainen 

Joulun ja uudenvuoden aika tuo Itä-Suomeen runsaasti kotimaisia matkailijoita. Alueen kohteista kerrotaan, että varauskirjat ovat täyttyneet hyvin.

Esimerkiksi Leppävirralla sijaitsevan kylpylä-hotelli Vesileppiksen joulua vietettiin täydellä hotellilla ja uutenavuotenakin varauksia riittää.

– Näyttää tosi hyvältä. Kyllä kaksi edellistä jouluakin meni jollain tavalla ihan ok, mutta iso askel tultiin nyt normaaliin päin. Ei voi valittaa, toimitusjohtaja Kimmo Rossi iloitsee.

Myös Kolilla, Bomballa ja Tahkolla riittää sesongin aikana väkeä. Kaikissa kohteissa on jonkin verran kuitenkin tilaa.

– Tällä hetkellä näkyy selkeästi kuluttajakäyttäytymisen trendit myös Tahkolla, eli matkustajat tekevät lopullisen varauspäätöksen todella lähellä majoittumisajankohtaa, Tahkocomin toimitusjohtaja Teo Kuosmanen kertoo.

Taloustilanne ei vielä vaikuta

Ulkomaisia matkailijoita ei Itä-Suomen kohteissa tänä vuonna juuri näy, vaikka koronatilanne eroaa edellisistä vuosista.

– Kyllä meillä kaikki ovat kotimaisia tai sitten Suomessa jo pitkään asuneita maahanmuuttajia. Kotimaan matkailun varaan tätä nykyään lasketaankin lähes täysin, Vesileppiksen Kimmo Rossi toteaa.

Tahkolla ulkomaalaisten matkailijoiden osuus on noin 20 prosenttia. Matkailijoita on erityisesti Virosta, mutta yksittäisiä kansallisuuksia on myös Keski-Euroopan maista ja Skandinaviasta.

Vielä ennen koronapandemiaa joulun ja erityisesti uudenvuoden seutu painottui Itä-Suomessa venäläisiin matkailijoihin. Rossin mukaan myös kesällä urheilupuolella Vesileppiksessä noin puolet oli ennen venäläisiä.

– Nyt venäläisiä ei ole ollenkaan. Olemme kuitenkin oppineet elämään ilman heitä, ja budjetit rakennellaan kotimaisilla matkailjoilla.

Inflaatio ja heikentynyt taloustilanne ei joulusesonkiin näytä vielä vaikuttavan.

– Paljon kaikennäköistä kauhuskenaariota mediasta tulee, mutta ihmeen vähän se näkyy. Voihan se olla, että viiveellä tulee. Tälle joululle tilanne ei ole kuitenkaan puraissut pahasti, Rossi kertoo.Lähde:Yle