Lapissa tuskin nähdään kiinalaisturistien nopeaa vyöryä – isot kiinalaisryhmät palaavat ehkä vasta ensi talvena

Lapissa on otettu ilolla vastaan uutinen, että Kiinan viranomaiset aikovat sallia taas matkailun ulkomaille. Kiinalaisturistien nopeaa ja näyttävää paluuta ei kuitenkaan odoteta.
Aasialaisia matkailijoita Kemin Lumilinna-rakennuksen edustalla.
Kiinan viranomaiset sallivat jälleen matkailun Kiinasta muualle. Kemin lumilinna on ollut yksi kiinalaisten suosimista kohteista Lapissa. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Jyri Tynkkynen 

Suomessa odotetaan matkustuksen lisääntyvän Kiinasta, kun maan viranomaiset ilmoittivat luopuvansa koronarajoituksista.

Esimerkiksi Finnair arvioi, että Kiinan-lentojen kysyntä alkaa elpyä tammi-helmikuun vaihteessa työmatkalaisten osalta. Ensi kesä tulee taas olemaan Finnairin mukaan käännekohta kiinalaisten vapaa-ajanmatkailussa.

Finnair on käynyt jo neuvotteluja koronan vuoksi peruutettujen lentovuorojen palauttamiseksi Kiinan-reiteille. Lisää kapasiteettia tulee myös paikkarajoitteiden poistumisen ansiosta.

 Lapin matkailuelinkeinon liiton toiminnanjohtaja Nina Forsell
Nina Forsell arvioi, että kiinalaiset palaavat joukolla Lappiin ehkä vasta ensi talvena. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Lapin matkailuelinkeinon liiton toiminnanjohtaja Nina Forsell ei kuitenkaan odota nopeaa kiinalaisaaltoa Lapin matkailukeskuksiin. Forsell tosin painottaa, että on hyvin aikaista vielä arvioida Kiinan viranomaisten päätösten vaikutuksia.

– Ensinnäkin menee oma aikansa, että saadaan lentovuoroja lisättyä. Toinen asia on nyt se, miten paljon yrityksissä on jo muita asiakkaita. Onko siellä välttämättä edes tilaa isoille joukoille nyt?

Forsell arvelee, että kiinalaisten paluu toteutuu isosti ehkä vasta ensi talvena.

– Olisi hienoa, jos se nousisi jo kesällä, mutta uskoisin, että isommat volyymit tulevat ensi talvelle.

Moni maa aikoo vaatia kiinalaisilta koronatestejä

Kiina luopuu maahan saapuvien koronatesteistä ja karanteeneista 8. tammikuuta, jolloin myös kiinalaisten ulkomaanmatkailu helpottuu.

Rajoitusten purkaminen tapahtuu samaan aikaan, kun korona leviää maassa ennennäkemättömällä vauhdilla ja sairaalat ovat täynnä koronapotilaita. Kiinasta ei saada luotettavia lukuja koronakuolemista.

Ainakin Yhdysvallat, Italia, Japani ja Intia aikovat vaatia kiinalaisilta matkailijoilta koronatestejä. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei suosittele rajoituksia, koska katsoo ettei viruksen leviämistä voida niillä estää.

Lapissa on perinteisesti ollut kiinalaisia etenkin tammikuussa vietettävän kiinalaisen uuden vuoden aikaan. Juuri ennen koronapandemian puhkeamista tammikuussa 2020 Lapissa oli tuhansia kiinalaisturisteja. Lähde:Yle