Italia on jo päättänyt vaatia Kiinan-tulijoita negatiivista koronatestiä ja Rooma haluaisi unionilta yhteisen linjauksen asiasta. Toistaiseksi esimerkiksi Suomi tai muut Pohjoismaat eivät vaadi Kiinasta saapuvilta matkailijoilta koronatestiä.

Italian pääministeri Giorgia Meloni kehotti torstaina muita jäsenvaltioita omaksumaan Italian linjan ja testaamaan kaikki Kiinasta tulevat matkustajat.

Melonin mukaan Italian tiukka linja jäisi puolitiehen, jos muut maat eivät esittäisi samanlaista vaatimusta tulijoille. ”Toivomme että Eurooppa liikkuisi tähän suuntaan”, hän sanoi FT:n mukaan.

Jäsenvaltioiden virkailijoista koostuva EU-komission terveys- ja turvallisuuskomitea kokoontui Brysselissä keskustelemaan Kiinan koronatilanteesta ja mahdollisista ”koordinoiduista toimista”. Tiedotteessaan komitea tyytyi alleviivaamaan yhteisten toimien tärkeyttä.

Italian ohella ainakin Yhdysvallat vaatii Kiinasta tulevilta matkustajilta puhdasta testitulosta sen jälkeen, kun Kiinan hallinto vastikään teki täyskäännöksen koronatoimissaan ja purki lähes kaikki rajoitukset.

Italian viranomaiset kertoivat joulun jälkeen, että jopa 52 prosenttia Kiinasta Italiaan saapuneista matkailijoista oli koronapositiivisia, kun heidät testattiin Milanossa.Lähde: Te