Nyt tulee hurjat teholukemat: Sähköä huima määrä – Lupaa halpaa hintaa

Tuulista. Tuulivoiman tuotanto näyttää nousevan vuoden huipputasoilleen aivan vuoden lopussa.Kuva: Kai Tirkkonen

Tuulivoiman tuotanto on nousemassa koko vuoden huipputasolle.

Vuoden viimeisten päivien tuulivoimantuotanto on nousemassa vuoden huipputasoille.

Pörssisähkö onkin ollut erittäin edullista viime päivät. Perjantaina hinta on kolmen sentin tuntumassa per kilowattitunti koko päivän ajan. Illaksi hinta laskee jopa alle yhteen senttiin.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid ennustaa, että tuulivoiman tuotanto nousisi uudenvuodenaattona, lauantaina iltapäivällä 4322 megawattiin. Toistaiseksi vuoden maksimi on ollut 4238 megawattia. Kuluvan vuoden keskiarvo on 1259. Tuulivoimaennusteessa käytetty kokonaiskapasiteetti on maksimiltaan 5207.

Tuulivoimasta saadaan vuodessa jo parin suuren ydinvoimalan tuottama sähkön määrä. Fingrid ennustaa, että Suomen tuulivoimakapasiteetti kaksinkertaistuu seuraavan kolmen vuoden aikana ja ylittää 10 000 megawatin rajan 2025 aikana.

Pörssisähkön keskihinta on tänä vuonna ollut 15,5 senttiä kilowattitunnilta, mikä on sähköpörssin historian korkein hinta ikinä, kertoi MTV torstaina. Veroineen tämä tekee 19,2 senttiä per kilowattitunti.

Kalleinta sähkö oli elokuussa ja joulukuussa. Kallein yksittäinen tunti oli elokuun 25. päivän iltana kello 19-20.

Sähkön hinnan ennakoidaan kuitenkin laskevan.

”Ensimmäinen porras on, että pääsemme kymmeneen senttiin (kilowattituntia kohden) mutta kyllä sen pitäisi vielä vähintään puolittua aikaa myöten. Jotkut ennustavat, että ensi vuosi on vielä kallis, mutta kahden tai kolmen vuoden menemme kovaa vauhtia kohti viiden sentin hintoja”, Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen sanoi MTV:llä.

Tammi-helmikuussa sähkön hinnan ennakoidaan vielä voivan nousta paikoin hyvin korkealle. Tämä riippuu paljon siitä, kuinka kylmiä jaksoja tulee. Olkiluoto 3:sta ei tuolloin ole apua. Sen säännöllisen sähköntuotannon ennakoidaan alkavan vasta maaliskuussa. Tällä hetkellä laitos on taas koetuotannossa.

Sähkön käytön kulutushuippu tänä talvena on arviolta 14 400 megawattia. Kulutus on hyvin riippuvainen lämpötilasta ja on tyypillisesti korkeimmillaan tammi-helmikuun pakkasilla.

Jos Olkiluoto 3 on tuotannossa, Suomen kotimainen tuotantokapasiteetti on 12900 megawattia. Tuolloin tehotase on 1500 megawattia negatiivinen, joten tuontia tarvitaan joka tapauksessa. Lähde:KL