Asunnonomistajille lisää rasitteita – Lisää maksettavaa jopa yli 300 e/kk

Sähkö-, vesi- ja jätemaksujen sekä kiinteistöveron paisuminen iskevät ikävästi suomalaisten asunnonomistajien kukkaroon.

Asuminen kallistuu Omakotiliiton mukaan Suomessa kovalla nopeudella.

”Kunta- ja aluekohtaiset maksut jatkavat kallistumistaan ennennäkemättömällä vauhdilla”, kerrotaan Omakotiliiton tiedotteessa.

Omakotiliiton selvityksen mukaan asumismenot ovat kasvaneet eniten Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoella, jossa nousua on tullut vuodessa 3 673 euroa, mikä tarkoittaa kuukausitasolla yli 300 euron lisämenoja.

Asumismenot ovat nousseet selvityksen mukaan keskimäärin viime vuodesta 1 671 euroa. Lukuun sisältyvät sähkö-, vesi- ja jätemaksut sekä kiinteistövero.

”Asumismenojen kallistuminen ja suuret erot kuntien välillä johtuvat etenkin sähköenergian hinnan noususta, joka on kohonnut vuoden takaisesta keskimäärin 46 prosenttia.”

Jätemaksut ovat nousseet keskimäärin 6,7 prosenttia, kiinteistövero 6,3 prosenttia ja vesimaksut 4,1 prosenttia.

Vertailun kalleimmat asumiskustannukset olivat Jyväskylän seutukuntaan kuuluvassa Laukaassa, jossa asumismenoihin menee vuodessa 8 466 euroa. Seuraavaksi kalleimmat kunnat ovat Lempäälä, Ylöjärvi, Asikkala ja Pirkkala.

Vertailun halvin kunta on Lapissa sijaitseva Kittilä, jossa asumiskuluihin menee 4 681 euroa vuodessa. Seuraavaksi edullisimmat kunnat asumiskustannuksiltaan ovat Lapin Sodankylä, Keski-Pohjanmaan Kokkola, Pohjois-Karjalan Lieksa sekä Uudenmaan Kerava.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silanderin mukaan päättäjien on lisättävä politiikkatoimia, joilla asumiskustannukset saadaan laskemaan.

”Nykyisellään entistä suurempi osa käytettävissä olevista tuloista menee ihmisten perustarpeisiin, eli sähkö-, vesi- ja jätehuollon maksuihin. Kun lisätään tähän nopeasti nousseet asuntolainojen korot ja lisääntyvät korjauskustannukset esimerkiksi tulevien rakennusten energiatehokkuusvelvoitteiden kautta, alkaa asumisen kustannustaso ja sen nousu olla kestämätön”, Silander sanoo.

Sähkön siirtomaksujen vuosia jatkunut voimakas hinnan nousu näyttää hidastuneen. Silander pitää kehitystä oikean suuntaisena, mutta lisää, että työtä on yhä.

”Siirtomaksuja täytyy saada alennettua ja kohtuuttomia voittoja kitkettyä.”

Omakotiliiton selvityksen toteutti KTI Kiinteistötieto Oy, ja siinä käytetty tyyppitalona 120 neliön sähkölämmitteistä omakotitaloa.

Aineistossa ostosähkön hintana käytetään kunnan alueella toimitusvelvollisen sähkön myyjän toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hintaa. Lähde:Te