MT selvitti S-ryhmän, Keskon ja Lidlin kotimaisuusastetta elintarvikepuolella.
Kotimaisuus korostuu erityisesti maidossa ja lihatuotteissa. Kuva: Sanne Katainen, Jaana Kankaanpää, Jarkko Sirkiä, Carolina Husu, kuvankäsittely: Aatu Jaakkola
Kotimaisten tuotteiden osuus vaihtelee kauppaketjusta riippuen. Siinä, missä Keskolla ja S-ryhmällä vajaa 80 prosenttia elintarvikkeiden myynnin arvosta tulee suomalaisista tuotteista, on Lidlillä myydyistä tuotteista noin 60 prosenttia kotimaista alkuperää.
Keskon päivittäistavarakaupan tavarakaupasta ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Harri Hovi kertoo, että Suomessa valmistettujen tuotteiden osuus myynnin arvosta on vähintään 95 prosenttia lihassa, leikkeleissä, valmisruoassa, maidossa, viilissä, munissa ja tummassa leivässä.
”Tämä kertoo tarjonnasta, mutta ennen kaikkea myös ihmisten halusta suosia kotimaista näissä tuoteryhmissä. Toki tuoteryhmissä on kysyntää myös ulkomaisille erikoistuotteille, mutta huomattavasti pienemmissä määrin”, Hovi sanoo.
S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysahon mukaan kotimaisia tuotteita on eniten tuoreissa leipomotuotteissa. Myynnin volyymissa kotimaisuuden osalta suurimpia tuoteryhmiä ovat taas maito ja panimojuomat.
”Nämä ovat yleisesti isoja volyymituoteryhmiä, joissa kotimaista tuotantoa arvostetaan. Esimerkiksi maito, tuore liha ja kananmunat ovat sellaisia, joissa kotimaisuutta arvostetaan ja kotimaisuusaste meillä onkin näissä tuoteryhmissä lähes 100 prosenttia.”
”Myös hedelmissä ja vihanneksissa sekä tuoreessa valmisruoassa on paljon kotimaista valikoimaa, kuten myös tuorelihassa ja tuoreissa lihavalmisteissa”, Päällysaho kertoo.
Lidlin osto-osaston johtaja Thomas Heinrichs kertoo, että Lidlillä kotimaisia tuotteita löytyy eniten liha- ja maitotuotteissa.
”Kaikki Lidlissä myytävä tuore kana ja kalkkuna ovat sataprosenttisesti kotimaista. Tuoreessa naudanlihassa kotimaisten osuus on noin 92 prosenttia ja porsaanlihassa noin 86 prosenttia. Reilu-tuotemerkillä myytävät tuorelihat ovat aina kotimaista raaka-ainetta ja valmistettu Suomessa”, Heinrichs sanoo.
Lidlillä maidosta ja maitopohjaisista ruoanlaittotuotteista kotimaisten tuotteiden osuus on noin 92 prosenttia. Hedelmä- ja vihannespuolella noin puolet tuotteista on kotimaista, joskin vaihtelua on sesonkien mukaan. Kaikki Lidlin Leipäaitta-tuoreleivät valmistetaan Suomessa kotimaisesta viljasta.
Elintarvikkeiden nousseet hinnat ovat jonkin verran vaikuttaneet Keskon Hovin ja S-ryhmän Päällysahon mukaan kotimaisten tuotteiden suosioon.
”Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden myynninkehitys on tänä vuonna ollut hieman keskimääräistä myynninkehitystä pienempi, eli osuus on hieman laskenut. Jos tarkastellaan alkuperämerkeillä (Hyvää Suomesta, Avainlippu, Sirkkalehti) varustettuja tuotteita, on niiden myynninkehitys ollut puolestaan keskimääräistä suurempi, eli osuus on noussut”, Hovi kertoo.
”Asiakkaamme arvostavat kotimaisia tuotteita ja haluamme niitä myydä. Toki taloudellisesti epävarmoina aikoina hinta ohjaa ostokäyttäytymistä ja voi toisinaan mennä ostovalinnassa kotimaisuuden edelle. Olemme reilun vuoden ajan tehneet säännöllistä asiakaskyselyä siitä, miten inflaatio vaikuttaa asiakkaidemme arkeen ja näissä vastauksissa huomaamme, että hinnan merkitys kasvaa suhteessa kotimaisuuden suosimiseen”, Päällysaho kuvaa tilannetta ja jatkaa:
”Yksittäisenä huomiona viime vuosina tuoreen valmisruoan suosio on kasvanut ja samalla myös kotimaisen valmisruoan volyymi.”
Kaikki kauppaketjuista pitävät tärkeänä kotimaisten tuotteiden pitämistä osana valikoimaa. Keskon Hovi nostaa esille erityisesti paikallisten tuotteiden valikoiman.
”Paikallisten ja suomalaisten tuotteiden tarjonnan lisääminen hyödyttää kaikkia kaupan osapuolia, niin asiakkaitamme, tuottajia kuin teollisuuttakin”, Hovi toteaa.
S-ryhmän Päällysaho taas mainitsee S-mobiilissa olevan Omat ostot -palvelun, jonka kotimaisuuslaskurin avulla voi seurata ostamiensa raaka-aineiden ja valmistuksen kotimaisuutta.
”Valikoimien korkea kotimaisuusaste sekä kotimaisen ruokaketjun kilpailukyky on erittäin tärkeä asia. Asiakkaamme haluavat kotimaista ruokaa, ja me haluamme sitä myydä.”
Lidlin Heinrichs nostaa esille suomalaisen ruoan potentiaalin myös maailmalla.
”Lidlin verkoston kautta viedäänkin jo nyt vuosittain lähes 200 tuotetta muualle Eurooppaan. Esimerkiksi kaurasydämiä sekä korvapuusteja nautitaan myös muissa Lidl-maissa Euroopassa. Tällä hetkellä meillä on käynnissä vientikilpailu, jossa etsimme uusia kotimaisia tuotteita maailmalle vietäväksi”, Heinrichs sanoo.
Lähde: MT.