Suomen Vapaa-ajankalastajat ja Martat kannustavat suomalaisia kalastamaan – ”Varautuminen kalastamalla on uusvanha kansalaistaito”

Vapaa-ajankalastajat ja Martat ovat yhdistäneet voimansa, jotta kalastaminen saataisiin taas osaksi suomalaisten kansalaistaitoja.Kestävän kalastuksen taidot halutaan kampanjan avulla siirtää myös seuraaville sukupolville. Kuva: Petteri Kivimäki

Pro Kalan teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta haluaisi syödä kalaa enemmän. Haasteena on kuitenkin muun muassa kotimaisen kalan paikoitellen heikko saatavuus, korkea hinta sekä puutteelliset kalankäsittelytaidot.

Kalastaminen on edullinen ja jokaiselle sopiva ympärivuotinen harrastus, joka voi tukea myös kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Järjestöjen jakamissa käsittelyvinkeissä käydään läpi yleisimmät ruokakalat ja samalla saadaan neuvoja niin perinteisten kalaruokien valmistamiseen kuin uudempienkin ideoiden toteutukseen.

Järjestöjen jakamissa käsittelyvinkeissä käydään läpi yleisimmät ruokakalat ja samalla saadaan neuvoja niin perinteisten kalaruokien valmistamiseen kuin uudempienkin ideoiden toteutukseen. Kuva: Jaana Kankaanpää

Marttaliitto ja vapaa-ajankalastajat ovat käynnistäneet vuoden mittaisen Kalasta ympäri vuoden -kampanjan, jossa esitellään erilaisia kalastuksen muotoja ja tehdään tutuksi kalastusta ympärivuotisena harrastuksena. Kampanjassa jaetaan myös vinkkejä saaliin käsittelyyn ja ruoanvalmistukseen.

Kampanjaa voi seurata järjestöjen sosiaalisen median kanavissa. Järjestöt kutsuvat kuitenkin kaikki mukaan myös paikallisten marttayhdistyksien ja kalaseurojen toimintaan.

”Kotimainen kala on lähiruokaa, terveellistä ja nopeasti kypsyvää. Varautuminen kalastamalla on uusvanha kansalaistaito, jolla voidaan edistää omaa hyvinvointia, kestävää kalastusta ja vastuullisia ympäristötekoja”, toteaa Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.

”Kalastustaitojen vaalimisen ohella on viisautta päivittää sekä perkuuosaamista että asenteita, jotta tutut kotimaiset kalat, kuten silakka, hauki ja särkikalat, tulevat nykyistä useammin hyödynnetyksi ruokana. Toisaalta samalla yhteiskunnassa on myös huolehdittava kalaan kannustavista lupajärjestelmistä ja vesille pääsyn helppoudesta sekä tietenkin kalakannoista ja -vesistä”, Suomen Vapaa-ajankalastajien toiminnanjohtaja Olli Saari sanoo.

Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan suomalaiset kuluttivat kotimaista kalaa lähes neljä ja puoli kiloa ja tuontikalaa noin kahdeksan ja puoli kiloa asukasta kohti vuonna 2022. Ylivoimaisesti suosituin kala suomalaisten ostoskoreissa on kuitenkin kasvatettu norjalainen lohi.

Kalan syömisellä on lukuisia positiivisia terveysvaikutuksia ja sen käytön suositusmäärät tulevat todennäköisesti nousemaan kuluvan vuoden lopulla julkaistavissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa. Lähde:MT