MUONIO
”Uusien mallien pidempi toimintamatka on selvästi virkistänyt sähköautojen myyntiä. Pitkien etäisyyksin Lapissa ensimmäisten sähköautojen noin 200 kilometrin toimintasäde oli liian lyhyt”, sanoo Wetterin Rovaniemen yksikön automyyjä Heikki Ylitalo.
Ainoa myyntiä hidastava seikka on Ylitalon mukaan uuden auton pitkä, vähintään puolen vuoden pituinen odotusaika, joka koskee oikeastaan kaikkia täyssähköautomalleja.
”Nyt sähköautojen myynti on lähtenyt kunnolla käyntiin koko Pohjois-Suomessa”, sanoo myös johtaja Jarmo Tikkanen Pörhön autoliikkeestä.
Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin 10152 täyssähköautoa, joista Lapin alueella 133 kappaletta.
Lapissa ajetaan muuta Suomea pitempiä työmatkoja. Moni on hankkinut täyssähköauton säästääkseen polttoainekuluissa.
”Täyssähköautolla pärjää ihan hyvin Lapissa”, sanoo muoniolainen sähköasentaja Markus Yliniemi.
Hän ajaa työpäivinä Muoniosta töihin hieman yli sadan kilometrin päässä naapurikunnassa sijaitsevalle Kittilän kultakaivokselle Levin itäpuolelle. Euroopan suurimman kultakaivoksen omistaa kanadalaisyhtiö Agnico Eagle.
Hänellä on miltei uusi Hyundai Kona Electic, joka on varustettu suuremmalla 64 kilowattitunnin akulla. Sen toimintamatka yhdellä latauksella on yhdistelmäajossa 484 kilometriä ja kaupunkiajossa 660 kilometriä.
”Olen huomannut, että toimintamatka lyhenee selvästi, kun taitan matkaa töihin yli 20 asteen pakkasella. Siitä huolimatta akun varaustila riittää edestakaiseen matkaan. Akkua voi tarvittaessa ladata myös kaivoksen pysäköintialueen sähköpistokkeesta”, Yliniemi kertoo.
”Tämä on paras talviauto mikä minulla on koskaan ollut. Auto on hiljainen, sisälle kuuluu vain renkaiden äänet”, hän kehuu.
Täyssähköautolla ajamiseen liittyy Yliniemen mukaan runsaasti ennakkoluuloja.
”Kaivoksen kahvi- ja ruokatauoilla sähköauto on yleisin keskusteluaihe. Moni työkaveri on kysynyt, hiipuuko akusto, kun ajan yli 20 asteen pakkasella ja tarkeneeko auton sisällä”, Yliniemi sanoo.
Kaivoksella on töissä alihankkijat mukaan lukien yli tuhat työntekijää.
”Moni on kysynyt, miten uskallan pelkän sähkön varassa ajaa pitkiä matkoja”, sanoo Digitan asentaja Ismo Niemelä Muoniosta.
Hän on jo pitkään taittanut työmatkat Lapin asennuskohteisiin täyssähköautollaan.
”Minulle sen hankinta oli ilmastoteko”, sanoo puolestaan Muoniossa asuva eläkkeellä oleva lääkäri Markus Roos. Hänellä on ollut jo kaksi täyssähkövolkkaria.
”Ensimmäinen ostamani täyssähköauto oli VW Golf. Sen jälkeen hankin VW ID 4:n, jolloin toimintasäde likipitäen kaksinkertaistui. Myönteinen yllätys oli, että sillä pystyi vetämään peräkärryä ja raskaita kivikuormia, kun tein kesällä pihan laatoitusta”, Roos kertoo.
Nyt hän on ostanut nelivetoisen VW ID 4 GTX:n, mutta ei ole saanut sitä vielä tehtaan toimitusvaikeuksien vuoksi.
Täyssähköauto sopii Wetterin Heikki Ylitalon mielestä hyvin Lappiin, jossa välimatkat ovat pitkiä. Lisäksi talvipakkasella matka-ajossa akuston antama toimintasäde on pitempi kuin jos autolla ajetaan pelkästään pätkäajoa kaupungissa. Sen sijaan kesällä toimintasäde on pitempi kaupunkiajossa.
”Tänä vuonna Lappiin on myyty jo useita Hyundain Ioniq-mallia. Se on alusta alkaen suunniteltu sähköautoksi päinvastoin kuin Kona. Se on vain karvan verran Konaa kalliimpi”, Ylitalo kertoo.
”Tutkimme mieheni kanssa tarkoin, voiko täyssähköautolla ajaa Lapissa. Nyt olen ajanut Konalla 51 000 kilometriä. Sähköauto on ollut positiivinen yllätys. Auto lämpiää starttauksen jälkeen kovallakin pakkasella sisältä seitsemässä minuutissa”, kertoo Kemijärven Luusuan kylällä asuva perushoitaja Merja Häyrynen.
Hän käy päivittäin töissä Kemijärvellä. Edestakaisen työmatkan pituus on noin sata kilometriä.
”Ainoa ikävä asia on pikalatauspisteiden vähyys. Karu totuus on, että pisteitä on todella harvassa Itä-Suomessa, kun ajamme mieheni Sepon kanssa sukuloimaan Kemijärveltä Kajaaniin ja Kuopioon”, Häyrynen kertoo.
Sen sijaan Muoniosta ja Länsi-Lapista on Roosin mukaan helppo liikkua sähköautolla. Uusia pikalatauspisteitä on tullut Muonion ja Rovaniemen välille muun muassa Kittilän Leville ja ennen Rovaniemeä Sinettään.
”Sähköautolla liikkuminen vaatii hieman etukäteissuunnittelua, mutta sillä pärjää Lapissa”, Roos sanoo.
Hänellä on tapana käydä vaimon kanssa tyttären perheen luona Oulussa, jonne on Muoniosta liki 400 kilometriä.
”Yleensä olen ladannut auton ennen Oulua Kuivaniemellä, jossa on pikalatauspiste. Latausta odotellessa voi käydä kahvilla tai syömässä huoltoasemalla”, Roos kertoo.
Roos on käynyt sähköautollaan myös Helsingissä. Hän kertoo, että Muoniosta pohjoiseen, Inariin ajatettaessa löytyy hitaampi latauspiste esimerkiksi Pokan kylältä. Myös Norjassa on runsaasti latauspisteitä.
”Oikeastaan missään ei jää enää sähköautolla pulaan”, hän sanoo.
Lähde:TT