Oulu

Vuonna 1605 perustettu Oulu on Pohjois-Suomen vanhin ja väkiluvultaan Suomen viidenneksi suurin kaupunki. Oulu sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa.

Tunnettuja tapahtumia Oulussa ovat muun muassa Tervahiihto ja Oulun musiikkijuhlat maaliskuussa, Qstock-musiikkifestivaali ja Rotuaari Piknik –puutarhajuhla heinäkuussa sekä kuukauden mittaiset Oulun juhlaviikot elokuusta syyskuuhun. Kaupungissa voi nauttia myös Oulu Sinfonian tarjonnasta.

Keskusta ja kävelykatualue.

Kauppurienkatu ja Kirkkokatu ovat pääostosalueita erikoisliikkeineen ja tavarataloineen. Alueilla on monipuolisia ruokailupaikkoja ja kahviloita. Rotuaarin aukiolla järjestetään kulttuuritapahtumia ympäri vuoden. Toripolliisi-patsas pystytettiin partioineiden persoonallisten poliisien kunniaksi ja se on yksi keskeisimmistä Oulun tunnusmerkeistä.

Kauppatori, eli oululaisittain Torinranta, on kaupungin vilkkain tapahtuma-alue. Kaupunki palvelee kansalaisia ympäri koko päivän vanhoilla makasiineilla, aittaravintoloissa, kahviloissa, käsityö-, vaatetus- sekä sisustusliikkeissä.

Oulun tuomiokirkko valmistui vuonna 1777. Rakennus tuhoutui tulipalossa vuonna 1822. Nykyisen, uusklassisen tuomiokirkon suunnitteli arkkitehti C. L. Engel. 1960-luvulla betonista ja tiilestä rakennettu Karjasillan kirkko on esimerkki uuden ajan kirkkoarkkitehtuurista. Viktor J. Sucksdorffin suunnittelema, kansallisromanttinen Oulujoen kirkko vuodelta 1908 on Pohjois-Suomen ainoa säilynyt puujugendkirkko.

Oulunsalon Varjakka on kulttuurihistoriallisesti merkittävä sahaympäristö, jossa toimi 1900-luvun alussa yksi Pohjoismaiden suurimmista sahalaitoksista. Pikisaari on idyllinen puukaupunki ja teollisuusympäristö.

Pohjois-Pohjanmaan museossa voi tutustua Oulun ja maakunnan vaiheisiin esihistoriasta nykypäivään asti. Oulun taidemuseon vaihtuvissa näyttelyissä esitellään ajankohtaista nykytaidetta. Turkansaaren ulkomuseon yli 40 rakennusta esineineen esittelevät pohjoispohjalaista talonpoikaiskulttuuria. Museo- ja tiedekeskus Luupin lukuisiin kohteisiin kuuluu mm. Kierikkikeskus, josta löytyy kivikautinen kylä. Kulttuuritalo Valve tarjoaa monipuolista ohjelmistoa kaikenikäisille: Vanhan Limingan museoalue koostuu kotiseutumuseosta, Vilho Lampi-museosta sekä muistokoti Aappolasta. Taidegallerioita on useita, mm. Galleria Art Halvare, Galleria 5, Galleria Taideparoni, Ateljee Sampo Kaikkonen ja Pohjoinen Valokuvakeskus.

Oulun seudulla on useita tuntureita ja Suomen eteläisin tunturikeskus Syöte tunnetaan kahdesta laskettelukeskuksesta: Iso- ja Pikku-Syötteestä. Rokuan matkailualueella sijaitsee mm. Rokua health&spa, Rokua Geopark ja Rokuan kansallispuisto. Kalajoki on Suomen monipuolisin rantakohde. Vuokatin matkailukeskuksessa ja Ukkohallan laskettelu- ja urheilukeskuksessa voi talviurheilun lisäksi harrastaa myös useita muita lajeja.

Oulun eteläpuolella sijaitseva Limingan luontokeskus on Suomen ainoa, joka on keskittynyt lintuihin.

Kaupungissa toimii kolme teatteria: Oulun kaupunginteatteri, Meri Oulun kesäteatteri sekä Teatteri Rio.

Nykyisin Oulu tunnetaan etenkin teknologiakaupunkina ja Pohjois-Suomen talousveturina. Vuonna 1982 perustettu Oulun Technopolis oli Pohjoismaiden ensimmäinen teknologiakylä. Oulun seudun elinkeinoelämän vetureita ovat ICT-ala, metsä- ja maatalous, energia, metalli sekä matkailu. Business Oulu tukee seudun yritystoimintaa.

Oulu on Pohjois-Suomen monipuolisin opiskelukaupunki. Kaupungissa toimivat konservatorio, ammattiopisto Luovi, diakoniaopisto, palvelualan opisto, Oulun seudun ammattiopisto, ammattikorkeakoulu, yliopisto ja Diakonia-ammattikorkeakoulu. Northern Glow –bisnesfoorumissa keskustellaan uusista liiketoimintamahdollisuuksista, kasvusta ja digitalisaation kehityksestä. Tapahtuma järjestetään seuraavan kerran 25.8.2016.

Lisätietoja:
Oulun kaupunki
Visit Oulu