Museot

Museot

Turun linna

Turun linna  on 1280-luvulla Aurajoen suulle perustettu linna Turussa. Nykyään Turun linna luetaan Suomen tärkeimpien rakennushistoriallisten muistomerkkien joukkoon, ja Museovirasto on määritellyt sen yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Se on myös yksi Turun merkittävimmistä nähtävyyksistä.

Ateneum

Ateneumin taidemuseo on Helsingissä sijaitseva kuvataiteille omistettu museo ja osa Kansallisgalleriaa. Taidemuseo sijaitsee Rautatientorin laidalla, Theodor Höijerin piirustusten mukaan tehdyssä rakennuksessa, Ateneumissa. Ateneum-rakennuksessa toimivat Ateneumin taidemuseo ja Kuvataiteen keskusarkisto sekä Taidemuseoalan kehittämisyksikkö Kehys, jotka ovat Kansallisgallerian toimintayksiköitä. Talossa on myös Ateneum-sali, joka on esittävän taiteen tärkeä esiintymisfoorumi Helsingissä.

Kiasma

Kiasma on Helsingin keskustassa sijaitseva nykytaiteen museo. Kiasma on osa Kansallisgalleriaa. Kiasman kokoelmatoiminta on osa museon kansallista ja kansainvälistä ydintoimintaa, johon kuuluvat taidehankinnat, tuotannot, taideteoslainat ja talletukset sekä näyttely- ja julkaisutoiminta kotimaassa ja ulkomailla. Kiasma esittää, kerää ja tekee tunnetuksi nykytaidetta. Näyttelyiden lisäksi Kiasmassa järjestetään esityksiä ja tapahtumia.

Luostarinmäen korttelimuseo

Luostarinmäen museokortteli on Turun keskustassa, Vartiovuoren kupeessa sijaitseva ulkoilmamuseo. Hallinnollisesti museo kuuluu Turun museokeskukseen. Ulkoilmamuseona se on maailmanlaajuisestikin poikkeuksellisen arvokas kokonaisuus, sillä alueen rakennukset sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan. Museo tunnettiin aikaisemmin nimellä Luostarinmäen käsityöläismuseo. Museon 80-vuotissyntymäpäivän johdosta museon nimi ja ilme uudistettiin kesällä 2020.

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus on Helsingin yliopiston alainen erillinen tutkimuslaitos ja luonnontieteellinen museo. Museo säilyttää ja ylläpitää kasvi-, sieni- ja eläintieteellisiä sekä geologisia ja paleontologisia kansalliskokoelmia. Kokoelmat koostuvat näytteistä eri puolilta maailmaa. Ne palvelevat tutkimusta, yleisölle suunnattua informaatiota sekä yliopiston omaa syventävää opetusta.

Urho Kekkosen museo

Tamminiemi on entinen Suomen tasavallan presidenttien virka-asunto Helsingin Meilahdessa. Vuonna 1987 se muutettiin Urho Kekkosen kotimuseoksi nimeltä Urho Kekkosen museo Tamminiemi. Kekkosen kuoltua Museovirasto sai keväällä 1987 tehtäväkseen muodostaa Tamminiemestä kotimuseon. Urho Kekkosen museon avasi joulukuussa 1987 tasavallan presidentti Mauno Koivisto.

Serlachius-museo Gösta

Serlachius-museo Gösta on Mänttä-Vilppulassa toimiva Gösta Serlachiuksen taidesäätiön ylläpitämä taidemuseo ja vanhempi Serlachius-museoiden kahdesta museosta. Gösta Serlachius oli kuollut vuonna 1942, ja hänen leskensä ja perikuntansa halusivat asettaa kokoelman näytteille Joenniemen kartanoon. Gösta Serlachiuksen taidemuseo aloitti toimintansa Joenniemen vanhan kartanon alasaleissa vuonna 1945. Avatessaan ovensa museo oli kahdeksas taidemuseo Suomessa.