Ahvenanmaa

Ahvenanmaa

Tervetuloa Ahvenanmaalle, Suomen ainutlaatuiseen saaristomaakuntaan! Ahvenanmaa sijaitsee Itämerellä ja koostuu noin 6 700 saaresta, joista vain noin 60 on asuttuja. Ahvenanmaa nauttii erityisasemasta Suomen autonomisena maakuntana, ja sen omaleimainen kulttuuri, kaunis luonto ja rikas historia tekevät siitä ainutlaatuisen matkailukohteen.

Ahvenanmaan kauniit saaristomaisemat, rannikoiden kalliot ja luonnonkauneus ovat alueen suurimpia vetonauloja. Saaret tarjoavat upeita maisemia, hiljaisia poukamia ja mahdollisuuksia monenlaiseen ulkoiluun, kuten retkeilyyn, pyöräilyyn ja veneilyyn. Ahvenanmaa on myös erinomainen kohde kalastuksen ja purjehduksen harrastajille.

Maakunnan pääkaupunki on Maarianhamina, joka on viehättävä ja idyllinen merikaupunki. Maarianhaminassa voi tutustua Ahvenanmaan historiaan ja kulttuuriin esimerkiksi Ahvenanmaan museossa ja Ålands kulturhistoriska museumissa. Kaupunki on myös tunnettu värikkäistä puutaloistaan, leppoisasta tunnelmastaan ja laadukkaista ravintoloistaan, joissa voi nauttia saariston herkuista.

Ahvenanmaan kulttuuri on rikasta ja omaleimaista. Ahvenanmaalaiset puhuvat ruotsia, ja ruotsalainen kulttuuri ja perinteet ovat vahvasti läsnä alueella. Ahvenanmaalla on myös oma lippu, oma postimerkki ja oma itsehallintolaki, joka antaa maakunnalle laajan autonomian päätöksenteossa. Ahvenanmaalla järjestetään myös monia kulttuuritapahtumia, kuten Ålandica-kirjamessut ja Åland Art Museumin näyttelyt, jotka esittelevät alueen taiteilijoita ja kulttuuria.

Ahvenanmaa on myös tunnettu herkullisista paikallisista tuotteistaan. Ahvenanmaalainen ruoka on usein yksinkertaista, mutta laadukasta, ja alueella tuotetaan paljon kalaa, savustettua lihaa ja muita paikallisia herkkuja. Ahvenanmaalla on myös useita pieniä panimoita ja viinitiloja, joista voi maistella paikallisia oluita ja viinejä.

Ahvenanmaa on myös kestävän matkailun edelläkävijä. Alueella panostetaan luonto- ja ympäristöystävälliseen matkailuun sekä kestävään kehitykseen.

Ahvenanmaa (ruots. Åland) on saariryhmä sekä Suomen historiallinen ja nykyinen maakunta, sekä ainoa jolla on itsehallinto. Ahvenanmaan ainoa virallinen kieli on ruotsi: 88 prosentilla väestöstä on äidinkielenään ruotsi, noin 5 prosenttia on suomenkielisiä ja muunkielisiä asukkaita on yhteensä noin seitsemän prosenttia. Maakunnan väkiluku 29. helmikuuta 2020 oli 29 886 henkeä, ja se on sekä maapinta-alaltaan että asukasluvultaan Suomen pienin maakunta.

Maakunta sai laajan itsehallinnon vuonna 1920 jolloin Kansainliitto päätti alueen kuuluvan Suomelle. Ahvenanmaan elintaso kuuluu Suomen korkeimpiin. Elinkeinorakenne on painottunut palveluihin. Tärkein elinkeino on merenkulku, joka synnyttää lähes 30 prosenttia alueen bruttokansantuotteesta.

Jääkausi on hionut saarten punaisen graniitin monin paikoin silokallioiksi. Kasvillisuus on rehevää ja runsaslajista. Sekä kasvillisuus että eläimistö poikkeavat Manner-Suomen lajistosta, ja maakunnalla on omia rauhoitusmääräyksiään. Lue lisää…

Lue lisää Kutista

Ahvenanmaan kunnat

Brandö
Eckerö
Finström
Föglö
Geta
Hammarland
Jomala
Kumlinge
Kökar
Lemland
Lumparland
Maarianhamina
Saltvik
Sottunga
Sund
Vårdö