Salasanaa ei tarvita – langaton verkko antaa rikollisille mahdollisuuden nähdä seinien läpi

Haavoittuva tekniikka. Wi-fi-verkko voi mahdollistaa tarkkailun seinien läpi.

Tutkijat kehittivät keinon tarkkailla seinän takana tapahtuvaa liikehdintää tavanomaisen wi-fi-yhteyden avulla.

oukko Waterloon yliopiston tutkijoita on kehittänyt keinon tarkastella seinän takana, esimerkiksi talon sisällä tapahtuvaa ihmisten liikehdintää wi-fi-verkon välityksellä. Aiheesta uutisoi SciTechDaily.

Drooniin pohjautuva Wi-Peep-nimen saanut laite voi tunnistaa ja paikantaa langatonta lähiverkkoa käyttäviä laitteita silloin, kun suoraa näköyhteyttä ei ole.

Silloinkin, kun langaton verkko on salasanalla suojattu, älylaitteet vastaavat kantaman sisällä olevien muiden laitteiden kommunikaatioyrityksiin. Niinpä Wi-Peep lähettää lentäessään useita viestejä valitulle laitteelle ja vastausviiveen perusteella se pystyy määrittelemään laitteen sijainnin alle metrin tarkkuudella

Tekniikan avulla voisi esimerkiksi murtovaras selvittää, missä päin asuntoa sijaitsevat älytelevisiot, tietokoneet tai älykkäät valvontakamerat. Vastaavasti ryöstäjä voisi ennen pankkiryöstöä selvittää vartijoiden liikkeet näiden kantamia laitteita tarkkailemalla. Lentävänä droonina Wi-Peep voi nopeasti ja helposti liikkua rakennuksen ulkopuolella jälkiä jättämättä.

Tutkijat ovat ennenkin tutkailleet wi-fi-laitteiden haavoittuvuuksia, mutta Wi-Peepin tekee poikkeukselliseksi ja erityisen huolestuttavaksi se, ettei kyse ole mistään monimutkaisesta järkäleestä. Pohjana on tavallinen, kaupasta ostettava drooni, johon on askarreltu parilla kympillä helposti ostettavaa laitteistoa.

Tutkijoiden toiveena on herätellä wi-fi-tekniikan ja -laitteiden kehittäjiä niin, ettei tämänkaltaisia riskitekijöitä tulevaisuudessa olisi.

Tutkijoiden mukaan perusteellisempi korjaus olisi, etteivät laitteet kommunikoisi vieraiden laitteiden kanssa. Nopeampi korjaus olisi, että piirivalmistajat lisäävät vasteaikoihin satunnaista vaihtelua, jolloin sijainnin laskeminen ei enää onnistu yhtä tarkasti.Lähde:KL