Näin härskisti käytettiin Suomen maksamaa kehitysapua – Rahaa Tansanian virkamiehille, hämäriä konsulttipalkkioita ja ravintolakuluja

Näin härskisti käytettiin Suomen maksamaa kehitysapua – Rahaa Tansanian virkamiehille, hämäriä konsulttipalkkioita ja ravintolakuluja

Suomalaisten kehitysavulla maksettiin tansanialaisille virkamiehille ”avustuksia”. Tansanian ministeriö esitti Suomelle, että väärinkäytösten selvittely lopetettaisiin.

Suomen rahoittamissa kehitysapuhankkeissa on valunut rahaa myös vääriin tarkoituksiin, kuten tansanialaisille virkamiehille maksettaviin avustuksiin, hämäriin konsulttipalkkioihin ja ravintolakuluihin sekä täydeltä huijaukselta vaikuttavaan aurinkoenergiahankkeeseen.

Talouselämä pyysi ulkoministeriöstä tiedot Suomen rahoittamien kehitysapuhankkeiden takaisinperinnöistä viime vuosilta.

Ulkoministeriö toimitti tiedot runsaasta 20 takaisinperintäpäätöksestä, jotka on tehty vuoden 2020 alun ja syksyn 2022 välillä. Tällaisia tapauksia on niiden joukossa:

”Avustuksia ja palkanlisiä” Tansanian virkamiehille

Suomi tuki Tansanian tietoyhteiskunnan ja ICT-sektorin vuosien 2011–2017 TANZICT-kehittämishanketta 5,8 miljoonalla eurolla. Avustuksesta 3,5 miljoonaa euroa annettiin teknisenä tukena ja 2,3 miljoonaa euroa päätettiin kanavoida Tansanian viestintä-, tiede- ja teknologiaministeriö MCST:n ja Tansanian tiede- ja teknologiakomissio COSTECH:n kautta.

Suomen ulkoministeriön muistion mukaan tilintarkastukset osoittivat puutteita vastuuministeriö MCST:n toiminnassa. Ulkoministeriön mukaan Suomen varoja käytettiin ”ei-hyväksyttävästi” muun muassa tansanialaisille virkamiehille ja paikalliselle henkilökunnalle maksettaviin ”avustuksiin ja palkanlisiin”.

”Lisäksi kirjanpidossa oli puutteita päivärahojen ja matkakulujen tilityksissä ja muita epäselviä kuluja”, kerrotaan muistiossa.

Tilintarkastukset osoittavat myös, ettei Tansanian ministeriössä ole noudatettu maan omia verolakeja. Muistion mukaan veroja on jätetty maksamatta hankkeessa noin 180 000 euron verran.

Tansanian ministeriöstä vastattiin Suomeen kirjeessä, jossa toivottiin, että avustusrahojen käytön selvittely voitaisiin lopettaa ja alkaa katsoa eteen päin ”tulevaisuuden yhteistyöhön viestintäsektorilla”.

Viime elokuussa Suomen ulkoministeriö teki päätöksen periä takaisin Tansanian hallitukselta 184 000 euron edestä varoja, joiden käyttö ei ole ollut Suomen ulkoministeriön päätöksen mukaan hyväksyttävää. Ulkoministeriön toimittamien tietojen mukaan Suomi ei ole saanut rahoja takaisin.

Hämäriä konsulttipalkkioita ja ravintolakuluja

Suomen ulkoministeriö myönsi joulukuussa 2017 vietnamilaiselle Vietstar-yhtiölle jätevesihankeselvitystä varten avustuksen, jota maksettiin runsaat 140 000 euroa.

Hankkeen jälkeen tarkastuksessa selvisi, että yhtiö oli nostanut kerralla varat ulos pankista ja maksanut kulut käteisellä. Paljastui ”kirjanpidon epäselvyyksiä”, jotka liittyivät muun muassa Vietstarin oman emoyhtiönsä konsulteille maksamiin palkkioihin, lentolippuihin, majoitus- ja ravintolakuluihin.

Ulkoministeriön toimeksiannosta hanketta tarkistanut KPMG-yhtiö teki Vietstariin pyynnön toimittaa tietoja, jotka koskivat käteisellä maksettuja konsulttipalkkioita ja matkakuluja. Vietstar vastasi, ettei tietoja anneta. Myöhemmin yhtiö toimitti dokumentaatiota, joka ei tuonut lisäselvyyttä asiaan. Esimerkiksi toimitetut tiedot konsulttien lentolipuista ja majoituskuluista eivät täsmänneet päivämäärien osalta.

Lopulta Vietstar lupautui maksamaan takaisin osan avustuksesta. Ulkoministeriö teki marraskuussa 2021 päätöksen 83 000 euron takaisinperinnästä. Vietstar on maksanut summan takaisin.

Tansanialaisista ”aurinkoenergiayrittäjiä”

Suomen Tansanian-suurlähetystö myönsi vuonna 2015 päätöksellään 110 000 euroa Light for Life -säätiön hankkeeseen, jossa oli määrä kouluttaa paikallisista nuorista ”aurinkoenergiayrittäjiä”. Summasta ehdittiin maksaa 99 000 euroa.

Hanke meni pahasti pieleen – ainakin Suomen ulkoministeriön näkökulmasta. Säätiöstä ei suostuttu toimittamaan raportteja hankkeen rahankäytöstä tai selventämään muutenkaan asiaa.

”Koska järjestö ei ole toimittanut asianmukaista raportointia, suurlähetystöllä ei ole tiedossa, miten suurlähetystön myöntämä rahoitus on käytetty”, kerrotaan takaisinperintää koskevassa päätöksessä.

Suurlähetystö teki kesäkuussa 2020 säätiötä koskevan takaisinperintäpäätöksen. Light for Lifelta päätettiin periä takaisin 99 000 euroa. Ulkoministeriöstä kerrottiin, ettei Suomi ole saanut rahoja takaisin.

”Vakavia epäilyjä väärinkäytöstä”

Ulkoministeriö myönsi Kansainväliselle solidaarisuussäätiölle valtionavustusta kehitysyhteistyöhön 7,6 miljoonaa euroa vuosille 2018–2021. Solidaarisuussäätiö on Sdp:n perustama ja enemmistö sen hallituksen jäsenistä on demareita.

Solidaarisuussäätiö toteutti Keniassa Mungaano Gender Forum -nimisen tasa-arvohankkeen. Solidaarisuussäätiön teettämässä vuoden 2020 tilintarkastuksessa paljastui ”vakavia epäilyjä varojen väärinkäytöstä”.

Epäilyn mukaan hankkeen paikallinen henkilö oli pyytänyt ennakkovarojen käyttöä ja raportoinut kulut todennäköisesti väärennetyillä kuiteilla. Jatkoselvitykset paljastivat, että väärinkäytettyjä varoja oli 45 000 euron verran. Solidaarisuussäätiö irtisanoi väärinkäytöksistä epäillyn ja teki asiasta rikosilmoituksen Kenian poliisille.

Ulkoministeriö teki viime huhtikuussa päätöksen periä Solidaarisuussäätiöltä takaisin runsaat 45 000 euroa. Solidaarisuussäätiö on maksanut summan takaisin.

UM:n kehitysapu lähes 800 milj. euroa

Ulkoministeriö toimitti Talouselämälle tiedot yli 20 kehitysavun takaisinperintäpäätöksestä vuosien 2020–2022 ajalta. Päätöksissä mainitut takaisinperittävät summat olivat yhteensä noin 560 000 euroa, mutta osassa tapauksissa summaa kohtuullistettiin.

Suurin osa takaisinperinnöistä kohdistui kehitysyhteistyötä harjoittaviin suomalaisiin järjestöihin.

Ulkoministeriön hallinnoiman kehitysyhteistyön osuus oli 772 miljoonaa euroa vuonna 2022. Lähde:Te