Norjalaisyhtiö valmistelee miljardien eurojen arvoista teräs­tehdasta Suomeen

Norjalaisen Blastrin tehtaalla aiotaan valmistaa vihreää terästä. Tuotanto voisi alkaa jo vuoden 2026 lopulla.

Henkilö kävelee teräsrullien ohitse.
Investointi tulee sijoittumaan Inkoon Joddbölen teollisuusalueelle. Kuvituskuva. Kuva: EPA
Rosa Lehtokari , Laura Kangas

Norjalaisyhtiö Blastr ontehnyt sopimuksen Fortumin kanssa Inkoon Joddbölessä sijaitsevan teollisuusalueen käytöstä.

Alueelle suunnitellaan tehdasta, joka tuottaa vihreää terästä. Lisäksi suunnitteilla on integroidun vedyn tuotantolaitos.

Hankkeen investoinnin arvo on noin neljä miljardia euroa ja se työllistäisi valmiina noin 1 200 henkilöä. Kyseessä olisi yksi Suomen historian suurimmista teollisista investoinneista.

Blastr Green Steelin toimitusjohtaja Hans Fredrik Wittusenin mukaan Suomi on ihanteellinen paikka hankkeelle.

– Inkoo valikoitui sijaintipaikkakunnaksemme olemassa olevan infrastruktuurinsa sekä saatavilla olevan puhtaan sähkön ansiosta. Sen jäästä vapaa syväsatama mahdollistaa vähähiiliset kuljetukset ympäri vuoden ja pääsyn lähellä oleville Euroopan markkinoille, Wittusen sanoo.

Inkoon tehtaalla on määrä valmistaa kaksi ja puoli miljoonaa tonnia kuuma- ja kylmävalssattua vihreää terästä vuodessa. Vihreää terästä käytetään muun muassa tuuliturbiineissa sekä rakennus- ja autoteollisuudessa.

Tuotannon on suunniteltu alkavan vuoden 2026 lopulla.

Grafiikka näyttää Inkoon sataman sijainnin kartalla Suomen etelärannikolla Helsingin ja Turun välillä, hieman lähempänä Helsinkiä kuin Turkua.
Joddbölen teollisuusalue sijaitsee aivan Inkoon sataman lähellä. Inkoon satamaan saapui Suomen ensimmäinen nestemäistä maakaasua (LNG) kuljettava terminaali. Kuva: Samuli Huttunen / Yle, Mapcreator.io | OSM.org

Inkoo oli vastikään otsikoissa, kun nesteytettyä maakaasua kuljettava Exemplar-terminaalilaiva saapui Inkoon satamaan.

Gibraltarilta matkaan lähtenyt 300-metrinen LNG-laiva tilattiin paikkaamaan venäläisen kaasutuonnin jättämää aukkoa.

Ministeri Lintilä: Suomi on erinomainen paikka

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) toteaa tiedotteessa, että Blastrin päätös sijoittua Inkooseen on osoitus suomalaisen teollisuuden ja infrastruktuurin kilpailukyvystä.

– Suomi on erinomainen paikka hiilineutraalille teollisuudelle ja vähähiilisen teräksen valmistukseen. Meillä on vahva ja luotettava sähköverkko, hyvät olosuhteet päästöttömälle energiantuotannolle sekä toimiva logistiikka, Lintilä sanoo.

Inkoon kunnanjohtaja Robert Nyman iloitsee, että miljardihanke tulee sijoittumaan Länsi-Uudellemaalle.

– Hankkeella on valtava vaikutus Inkoon yhteiskuntarakenteeseen pienen kokomme takia. Se edistää kunnan infrastruktuurin ja palveluiden kehitystä ja investointeja, hyödyttäen siten koko alueen elinvoimaisuutta ja tunnettuutta, hän sanoo.

Nymanin mukaan kunta tekee kaikkensa, että se voi vastata Blastrin toiveisiin ja että hanke toteutuu.

Hyvä energiatilanne houkuttelee teollisuutta

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murron mukaan uutinen kertoo siitä, että Suomi on houkutteleva maa vihreille investoinneille.

– Suomeen ollaan nyt tekemässä selvästi paljonkin raskaita teollisuuden investointeja, Murto huomautti Ylen Ykkösaamun haastattelussa tiistaina.

Suomi on onnistunut houkuttelemaan myös energiainvestointeja, kuten tuulivoimaa, Murto huomauttaa. Energian perässä seuraavat myös teollisuushankkeet.

Nordean ekonomisti Kristian Nummelin sanoi Ykkösaamussa, että vaikka Euroopassa on käynnissä iso energiakriisi, Suomen energiatilanne on verrattain hyvä.

– Paljon sähköä käyttävien teollisuuden investointien kannalta Suomi näyttäytyy varmasti houkuttelevana, Nummelin arvioi.Lähde :Yle