Perinteinen tunturiralli ajetaan viimeistä kertaa tammikuussa pääosin kotimaisten huippujen kisana

Vastaisuudessa Arctic Lapland Rally ajetaan helmikuussa, sillä järjestäjän on ollut vaikeaa saada kilpailijoita paikalle kesken vuodenvaihteen lomien. Tunturirallissa on mukana tuttujen nimien lisäksi toisen polven rallikuskeja.

En rallybil kommer fort i en kurva på snötäckt väg.
Kuvassa penkkoja myöten ajanut Emil Lindholm voitti Arctic Lapland Rallyn vuonna 2022. Kuva: Merita Mäkinen
Olli-Pekka Louniala   Raimo Torikka

Arctic Lapland Rallyyn eli tutummin Tunturiralliin ilmoittautuminen on päättynyt  . Ilmoittautuneiden joukossa on muun muassa Kimi Räikkösen 17-vuotias veljenpoika Justus Räikkönen sekä entisen maailmanmestarin Marcus Grönholmin poika Niclas Grönholm.

Entinen F1-kuski Heikki Kovalainen osallistuu kilpailuun kartturinaan Miikka Anttila. Muissa SM-sarjan osakilpailuissa Kovalaisen kartturina on fitness- ja radiopersoonana tunnettu Janni Hussi.

Ralliin on ilmoittautunut asetetun ilmoittautumisajan puitteissa tasan 100 autokuntaa kaikki sarjat mukaan lukien. Lopulinen osallistumismäärä varmistuu myöhemmin.

Tunturirallin 58. kilpailu starttaa Lordinaukiolla perjantaina 13. tammikuuta ja maalilippu liehuu lauantaina 14. tammikuuta noin kello 19 Lordinaukiolla. Kisassa ajetaan lähes 250 erikoiskoekilometriä 11 erikoiskokeella. Mukana on muun muassa viime vuonna ensi kertaa ajettu Ounasvaaran yleisöerikoiskoe.

Kisat on ajettu perinteisesti tammikuussa, mutta tilanne muuttuu ensi vuonna. Vuoden 2024 kisapäiviksi on haettu 2.-4. helmikuuta.

Mister Tunturiralliksi tituleerattu kisojen vetäjä Heikki Poranen kertoo nykyisten tammikuun kisojen käyvän pahasti kilpailijoiden kalenterin päälle. Kisojen siirto kuukaudella tehdään myös katsojien eduksi.

Menossa mukana vanhoja tuttuja, myös laulaja Kake Randelin

Tunturirallissa nähdään tänä vuonna Arctic Rallyn kuusinkertainen voittaja ja kymmenkertainen suomenmestari Juha Salo.

Salon viimeisin tunturirallin voitto on vuodelta 2016. Edellinen kakkossija on vuodelta 2021, joten Salo varmasti tavoittelee edelleen rallin voittoa kiihkeästi entiseen tapaan.

Kolminkertainen Arctic Lapland Rallyn voittaja Teemu Asunmaa on myös mukana. Asunmaa oli viime vuonna 16., joten hän varmasti haluaa takaisin kokonaiskilpailun ykköseksi vuoden 2021 tapaan.

Lappilaisia autokuntia ilmoittautui Arctic Lapland Rallyyn yhteensä 13. Suurin osa Rovaniemeltä, mutta osallistujia on myös Kemistä, Torniosta sekä Kolarista. Rovaniemeltä osallistuvat muun muassa ralliautoileva kauppiaspariskunta Henna-Kaisa ja Mats Rinne.

Tunturirallin tunnelmia tulee kokemaan myös laulajana paremmin tunnettu Kauko ”Kake” Randelin. 67-vuotias Randelin tekee paluun ralliauton rattiin 30 vuoden tauon jälkeen. Viime vuonna hän tosin oli nolla-auton kuljettajana Riihimäen sekä Mikkelin SM-ralleissa.Lähde.Yle