Infektioylilääkäri: Jos Kiinassa jyllää uusi variantti, olisi Suomen syytä vaatia ennakkotestaus kiinalaisilta matkustajilta

Kiinalaisten eristys on loppumassa, kun Kiina on poistamassa ulkomaan matkailun rajoitukset kansalaisiltaan. Euroopassa harkitaan sitä, pitäisikö kiinalaisilta vaatia ennakkotestausta.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin uusi infektiolääkäri Markku Broas
Infektioylilääkäri Markku Broas on valmis vaatimaan kiinalaislta matkailijoilta koronatestiä mikäli Kiinassa on liikkeellä sellaisia variantteja mitä Suomessa ei ole. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Raimo Torikka

Aasialaisia on näkynyt kohtuullisen paljon Lapissa jouluna. Visit Rovaniemen toimitusjohtajan Sanna Kärkkäisen mukaan eniten matkailijoita on nyt ollut Singaporesta.

Sen lisäksi kävijöitä on ollut paljon Malesiasta, Intiasta sekä Hongkongista. Kärkkäisen mukaan Manner-Kiinasta matkailijoita ei kuitenkaan ole ollut, koska Kiinan tiukat koronakäytännöt ovat estäneet kiinalaisten matkustamisen ulkomaille.

Kiina on poistamassa kansalaisiltaan esteet matkustaa ulkomaille huolimatta siitä, että korona jyllää edelleen kaikkialla Kiinassa.

Lappi on ollut ennen koronaa erittäin suosittu kohde kiinalaisille matkailijoille ja nyt huoli siitä, että tuovatko kiinalaiset mukanaan uuden korona-aallon mikäli saavat tulla Eurooppaan vapaasti.

Osa Euroopan maista ja Yhdysvallat ovat jo ilmoittaneet vaativansa kiinalaisilta koronan ennakkotestausta.

Infektioylilääkärin mielestä on toimittava varman päälle

Lapin infektioylilääkärin Markku Broaksen mielestä mitään ennakkotestuksia ei tarvita, mikäli saadaan varmuus siitä, että Kiinassa ei ole esimerkiksi koronan BBX 1,5 -varianttia liikkeellä.

– Mikäli Kiinassa ovat samat variantit, mitä meillä on parhaillaan liikkeellä, niin silloin ei ennakkotestauksella ole merkitystä, koska ne variantit ovat jo meillä eikä niihin liity isompaa riskiä.

Broaksen mukaan uhkana kuitenkin on, että varmistettua tietoa variantin laadusta ei saada, joten järkevin ratkaisu on silloin vaatia ennakkotestausta.

– Jos liikkeellä on variantteja jotka kiertävät meillä olevan rorkotussuojan niin silloin järkevintä on vaatia ennakkotestausta niiden maiden tapaan, jotka ovat ilmoittaneet ottavansa sen käyttöön, sanoo Markku Broas.

EU:n yhteinen kanta on tärkeä

Broaksen mukaan erittäin tärkeätä on myös odottaa millaisia päätöksiä ja ohjeistuksia EU:n kriisinhallintamekasnismi keskiviikon kokouksessaan tekee.

– Kansainvälisten organisaatioiden kautta saadaan nopeaa tietoa muunnoksista. Silloin saadaan ECDC.n eli Euroopan tautikeskuksen arvio tilanteesta. Yhdysvallat on jo ottanut ennakkotestauksen käyttöön, joten USA:n CDC on jo tehnyt sellaisen arvion, että on järkevää vaatia ennakkotestausta kiinalaisilta. Suomen sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru kertoi tiistaina haastattelussaan Ylelle, että Suomi noudattaa sitä päätöstä, jonka EU.n kriisinhallintamekanismi tekee.

– Mikäli yhteistä kantaa ei saada aikaiseksi, niin Suomi noudattaa varovaisuusperiaatetta ja koronaministerityörhmä tekee sen mukaisesti päätöksiä myöhemmin.

Kiurun mukaan Ruotsi on kertonut ottavansa käyttöön ennakkotestausvaatimuksen kiinasta tulevilta matkailijoilta Lähde:Yle