Liikennemäärät maltillisia Kaakon rajaliikenteessä vuoden vaihteessa – koko viime vuonna 1,5 miljoonaa rajanylitystä

Ukrainalaisia tilapäisen suojelun hakijoita saapuu edelleen myös itärajan kautta.

Autoja raja-asemalla sateisessa säässä
Suomen ja Venäjän väliset rajanylityspisteet ovat hiljentyneet ensin koronan ja sitten Ukrainan sodan takia. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle        Heikki Koskinen

Rajaliikenne vilkastui hieman Kaakkois-Suomen raja-asemilla vuodenvaihteessa. Ylitysten määrä Venäjältä Suomeen kasvoi vuoden viimeisellä viikolla yhdeksällä prosentilla edellisestä viikosta. Maahantuloja Venäjältä tehtiin viime viikolla vajaa 13 tuhatta. Kaakkois-Suomen rajavartioston kapteeni Juho Peltolan mukaan vuoden vaihteen rajaliikenne sujui kuitenkin odotetun rauhallisesti.

– Liikennemäärät lähtivät kasvamaan joulukuun alussa, kunnes sitten uudenvuoden aattona ja tammikuun ensimmäisinä päivinä ylitykset selkeästi vähenivät. Nyt on taas näkyvissä pientä kasvua. Mutta minkäänlaista rajanylittäjien ryntäystä ei ole nähty, kertoo Juho Peltola.

Vuosi 2022 oli rajoitusten täyttämä

Kaakkois-Suomen rajavartioston valvomilla rajanylityspaikoilla kirjattiin vuoden 2022 aikana 1 545 000 rajanylitystä. Kapteeni Peltolan mukaan verrattuna koronaa edeltäviin vuosiin pudotusta liikennemäärissä on yli 80 prosenttia.

– Viime vuosi oli rajoitusten värittämä. Kevään ja kesän puolella oli covid-rajoitukset. Sen jälkeen oli noin 3 kuukautta niin sanotusti normaalia aikaa, kunnes valtioneuvoston periaatepäätösten mukaiset rajoitukset venäläisten turistiliikenteelle tulivat voimaan.

Ukrainalaisia saapuu edelleen myös itärajan kautta

Venäjältä saapuu Suomeen yhä myös ukrainalaisia tilapäistä suojelua hakevia henkilöitä. Vuoden 2022 viimeisellä viikolla 87 ihmistä haki Kaakkois-Suomen rajavartioston alueelta tilapäistä suojelua. Kapteeni Juha Peltolan mukaan valtaosa heistä on Ukrainan kansalaisia.

Suuri osa tämänhetkisistä itärajan ylittäjistä on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia tai Suomessa pysyvästi asuvien ihmisten perheenjäseniä. Suomi kielsi syksyllä venäläisten rajanylitykset turistiviisumilla.Lähde:yle