Uusi yritys puhdistaa jätepuuta rakennusmateriaaliksi hiillytyksen avulla – suunnitelmissa tehdas Pohjois-Karjalaan

Uusi pohjoiskarjalainen Hiil-yritys kierrättää jätepuuta rakennus- ja sisustusmateriaaliksi uudella pintahiillitysmenetelmällä. Hiilin tavoitteena on lisätä rakennusjätteiden uusiokäyttöä. Testihanke alkaa tänä vuonna Kontiolahdella.
Mies heittää puujätettä keräyslavalle.
Hiil-yritys tarvitsee jätepuun toimittajia saha- ja puuteollisuudesta sekä rakennusyhtiöistä. Arkistokuva. Kuva: Simo Pitkänen / Yle         Jenni-Maarit Koponen 

Jäte- ja hukkapuuta hiiltämistekniikan avulla kierrättävä Hiil-yritys suunnittelee perustavansa uuden hankkeen jälkeen kymmeniä ihmisiä työllistävän tehtaan Pohjois-Karjalaan.

Yhtiö on hakenut viime vuoden lopussa patenttia uudenlaiselle hiillyttämismenetelmälleen. Hiillytys tehdään purkujätteestä saatavalla puukaasulla neste- tai maakaasun sijaan, sanoo menetelmän kehittänyt yrittäjä Miikka Kotilainen.

– Aikaisemmin hiiltämistä on tehty pääasiassa nestekaasulla tai muilla fossiilisilla polttoaineilla. Me pyrimme luomaan puukaasuun perustuvan järjestelmän, joka tuo erilaisen ekologisen näkökulman tekemiseen.

Hiiltämisen menetelmä perustuu japanilaiseen yakisugi-tekniikkaan, jossa puun pinta puhdistetaan hiillyttämällä. Samaa on tehty myös Suomessa perinteisesti esimerkiksi aidanseipäiden ja ristien osille, jotka ovat kosketuksissa maahan.

Hiiltämisen avulla käsiteltyä puuta voidaan käyttää esimerkiksi ulkoseiniin, terasseihin tai sisustuspaneeleihin. Käsittelyn jäljiltä puussa on karrelle palanut pinta, joka voidaan säilyttää sellaisenaan. Pinta voidaan myös öljytä tai harjata, sanoo Kotilainen.

– Seinänverhouksien paneeleissa puun oma tekstuuri ja syykuviot ovat enemmän esillä verrattuna höylättyyn ja sahattuun pintaan, sanoo Kotilainen.

Vähintään vuoden kestävässä pilottivaiheessa testataan hiiltämisen teollisen menetelmän toimivuutta. Kontiolahden pilottilinjalla pyritään hiillyttämään suuri määrä puumateriaalia ja perehtymään jätepuun puhdistamiseen mahdollisimman konkreettisesti.  Lähde:yle