Lappi kiinnostaa kiinalaisturisteja, hotelleille on tullut jo kyselyjä – mutta lähinnä ensi talvesta

Kiinan matkustusrajoitusten poistuminen näkyy jo hotellien ja matkailun markkinointiyritysten nettihakujen ja sähköpostiviestien kasvuna. Kiinnostuksen kohteena on erityisesti kausi 2024.

Kiinalaisturisti hiihtää.
Kiinalaisturisteja pohjoisessa ennen koronaa vuonna 2019 Kuva: Jarmo Nuotio / Yle          Vesa Vaaramaa Jenni Mehtonen

Koronavuosina Kiinassa patoutunut matkailuhalukkuus purkautuu pian toden teolla, kun Kiina on päättänyt poistaa matkustusrajoitukset. Matkustus vapautuu jo loppiaisen jälkeen maanantaina, mutta kiinalaismatkailijoiden tulvaa joutunee Lapissa odottamaan ensi talvikaudelle.

– Kiinalaisen matkanjärjestäjäpartnereiden yhteydenotot eli sähköpostiviestit ja tapaamispyynnöt lisääntyivät välittömästi, kun uutisointi Kiinan vapautumisesta alkoi. Ja myös hotelleista on sanottu, että heille on tullut kyselyitä kiinalaisilta nimenomaan talveen 2024, sanoo Visit Rovaniemi -matkailumarkkinointiyhtiön toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Kiinalaismatkailijoiden määrä kasvoi nopeasti parina vuonna ennen koronaa. Kun koronasulut alkoivat, matkailuun tuli käytännössä totaalinen stoppi, kiinalaisturisteille peräti kolmeksi vuodeksi. Paluuta entiseen vauhtiin voi kuitenkin enteillä.

– Varmaan näiden asioiden aktivointi pitkällisen koronasulun jälkeen ottaa oman aikansa. Mutta se on kyllä nähty, että kiinalainen väestö aika nopeasti aktivoituu matkailemaan. Kyllä on vahva tunne siitä, että kaudella kaksikymmentäneljä tullaan palaamaan aika nopeastikin takaisin koronaa edeltävään tilanteeseen, Sanna Kärkkäinen sanoo.

Lapissa on nyt niin hyvin matkailijoita, että tämä kausi on jo täynnä. Mutta nyt pohditaan jo seuraava kautta ja sitä, miten kapasiteettia riittää myös kiinalaisille. Matkatoimistot ja matkanjärjestäjät ostavat majoituskiintiöitä ja matkailupalveluita ennakkoon, muuten matkoja ei voi myydä asiakkaille.

– Tämä kausi on onnistunut valtavan hyvin. Ja myöskin edellisen kauden kiintiöt, mitä siellä ehkä on ollut kiinalaisille asiakkaille varattuna tai ennakkoon myytynä, niin nehän totta kai vapautuivat ja ovat menneet niin sanotusti muille markkinoille.

– Että kuinka nopeasti päästään siihen talven kauppaan käsiksi, mitä myytävää siellä vielä on, niin se on hyvä kysymys, Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen sanoo.

Kemin matkailu satsaa muualle Aasiaan

Kiinalaisturistit olivat Kemin matkailulle ennen koronapandemiaa tärkeä matkailijaryhmä. Maan sulkeuduttua tiukan koronapolitiikan myötä asiakaskuntaa on laajennettu yhä enemmän muualle Aasiaan, eikä kaikki ole enää yhden kortin varassa.

Kemin matkailun toimitusjohtaja Jaakko Löppönen kertoo, että kuluva talvikausi on pedattu muiden kuin kiinalaisten turistien varaan.

– Aasian kauppa on ehtinyt rakentua jo muualle kuin kiinalaisiin. Matkailijoita tuleen esimerkiksi Thaimaasta, Singaporesta ja Malesian niemimaan alueelta.

Kiinalaisilta mahdollisesti vaadittavat koronatestit eivät täten haittaisi Kemin matkailun kuluvaa kautta. Löppösen mukaan ainoana huolena on, että ongelmat leviäisivät Kiinasta muihinkin Aasian maihin ja matkailuun tulisi rajoitteita.Lähde:Yle