Auton akunkeston voi pakkasilla varmistaa yksinkertaisella nyrkkisäännöllä: ”Niin kauan kuin lämmität, niin kauan ajat”

Akku kannattaa pitää aina mahdollisimman täyteen ladattuna.

Kylmää kyytiä. Akut joutuvat erityisen koville pakkaskausien aikana.Kuva : hand out

Auton akun kuntoa kannattaa vaalia etenkin kovien pakkaskausien aikana ikävien yllätysten välttämiseksi. Toimintakyvyn voi varmistaa varsin yksinkertaisin keinoin.

Ne takaavat akun toimivuuden mahdollisimman pitkään – olipa kyseessä sitten polttomoottorikäyttöinen auto tai hybridi.

Akku tyhjenee talvisin lyhyen matkan ajossa vähitellen ja saattaa olla, ettei auto enää jossakin kohtaa käynnisty. Siksi akku kannattaa pitää aina mahdollisimman täyteen ladattuna.

Samalla on syytä varmistaa, että akun navat ovat puhtaat. Pakkasilla autolla tulisi ajaa käynnistyksen jälkeen noin 20 minuuttia, jotta akku ehtii latautua. Vielä pidempi ajo tarvitaan, jos käytössä on ollut polttoainekäyttöinen lisälämmitin.

Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko tiivistää ajatuksen nyrkkisäännöksi ”niin kauan kuin lämmität, niin kauan ajat”.

Lämmitys syö akkua

Kun pakkanen kurittaa käyttöikänsä päässä olevaa akkua, sen varaus- ja virranottokyky voi heiketä nopeasti lämpötilan alentuessa.

Erityisen lujille akku joutuu penkkien ja lasien lämmityksen sekä polttoainekäyttöisen lisälämmittimen käytön yhteydessä. Kylmillä säillä nämä toiminnot syövät tavallista enemmän energiaa.

Loman aikana kannattaa ajaa ainakin kerran, mikäli kylmillä säillä ei ole käytössä erillistä ylläpitolaturia.

”Noin puolen tunnin mittainen ajo riittää akun kunnon ylläpitoon”, Alanko vinkkaa.

Testauta akku alan liikkeessä

Akun kunto kannattaa tarkistuttaa alan liikkeessä. Testaaminen kotioloissa ei anna riittävää tietoa akun todellisesta kunnosta, sillä pelkkä lepojännite ei kerro asiasta paljoakaan.

Mikäli akku pitää uusia, ei vanhaa akkua voi välttämättä korvata millä tahansa akulla. Pääsääntöisesti uuden akun tulee olla samaa tyyppiä kuin alkuperäisenkin.

Uusi akku tulee myös usein testilaitetta käyttäen sovittaa auton virranhallintajärjestelmään.

Sähkö- ja hybridiajoneuvojen 12 voltin akut ovat osa järjestelmäkokonaisuutta, johon korkeajännitteiset ajoakutkin kuuluvat. Niiden vaihto kannattaa jättää ammattilaisille.

Vanha akku myös hävittää asianmukaisesti.

Hybridin akku voi yllättää

Hybridiautojen omistajaa saattaa yllättää, että hybridien normaali käynnistysakku ei monestikaan lataudu, vaikka auto on kytkettynä latausasemaan.

Osa hybrideistä lataa tai ylläpitää käynnistysakkua ajoakun latauksen ajan. Usein ylläpito kuitenkin loppuu, kun ajoakku saavuttaa täyden varauksen.

”Ajoakkua kannattaa ladata pienellä virralla, jolloin lataus kestää pidempään ja myös käynnistysakku latautuu samalla. Lisäksi käynnistysakkua on mahdollista ladata omalla laturillaan”, Alanko tiivistää. Lähde:US