Edenredin laskelman mukaan työsuhde-edut voivat tuoda suuren lisähyödyn.
”Harva kuitenkaan laskee saamansa edut osaksi palkkaa, vaikka tosiasiassa edut lisäävät merkittävästi kokonaisansioita, ja siten suomalaisten ostovoimaa. Työsuhde- eli luontoisetuja pidetään myös usein itsestäänselvyyksinä, joiden olemassaoloon havahdutaan vasta työttömänä tai eläkkeelle siirryttäessä”, Edenred Suomen toimitusjohtaja Peter Hiltunen kertoo tiedotteessa.
Edenredin mukaan yleisin työsuhde-etu on lounasetu, ja muita yleisiä etuja ovat muun muassa puhelinetu ja autoetu.
”Myös työnantajan kustantamat vaatteet ovat luontoisetuja, kuten myös pikkujoulut ja muut työnantajan henkilökunnalleen kustantamat tilaisuudet. Jotkut työnantajat tarjoavat myös erikoisempia työsuhde-etuja kuten vaikkapa tukea tupakoinnin lopettamiseen. Kaikkiaan erilaisia työsuhde-etuja on kymmeniä”, kerrotaan tiedotteessa.
Verohallinnon mukaan työnantajalta saatuja työsuhde-etuja verotetaan palkkatulona. Edun arvo lisätään saajan palkkatuloon. Verohallinto antaa vuosittain päätöksen eri työsuhde-etujen arvosta.
Edenred laati ”karkean esimerkkilaskelman” työsuhde-etujen rahallisesta arvosta vuodessa:
- Lounasedulla voi maksaa 12,70 euron arvoisia lounaita. Työnantaja maksaa siitä 25 prosenttia eli 3,18 euroa. Vuonna 2023 on työpäiviä 251. Arvoa vuodessa 798 euroa vuodessa.
- Liikunta- ja kulttuurietu on käyttäjälleen verotonta 400 euron summaan asti vuodessa.
- Työmatkaedun tarjoaminen on verotonta 3400 euroon asti vuodessa. Pääkaupunkiseudun HSL-lipun hinta AB-vyöhykkeellä on kuukausittain ostettuna 70,60 e/kk, eli vuodessa runsaat 847 euroa.
- Työnantaja voi kustantaa työntekijöille myös hammashoidon. Hammashoito on verovapaa etu 3 000 euroon asti, jos se on verottajan määritelmän mukaan tavanomainen ja kohtuullinen, ja koko henkilökunnalla on mahdollisuus käyttää etua. Edenredin arvion mukaan tarkastuksesta ja hampaan paikkauksesta maksettavaa tulisi yksityisellä hammaslääkäriasemalla 137 euroa.
- Hieronta on verovapaa etu, jos se on verottajan määritelmän mukaan tavanomainen ja kohtuullinen, ja koko henkilökunnalla on mahdollisuus käyttää etua. Edenredin laskelmassa yksi tunnin hieronta maksaa noin 60 euroa ja kahdesta hieronnasta maksettavaa kertyisi siis 120 euroa.
- Työntekijän palkasta vähennettävä puhelinetu on 20 euroa kuussa eli 240 euroa vuodessa. Edenredin laskelmassa liittymän kuukausimaksu on 36,90 euroa kuussa eli vuodessa 442,80 euroa. Työntekijä säästäisi 202,80 euroa verrattuna siihen, että hän maksaisi puhelinkulut itse.
- Työterveyshuolto on työntekijälle ilmainen. Jos suomalainen kävisi kaksi kertaa vuoden aikana yksityislääkärinvastaanotolla, siitä voisi kertyä Edenredin arvion mukaan yhteensä 150 euroa maksettavaa Kela-korvauksen jälkeen. Laskelmassa ei ole mahdollisia laboratoriokokeita.
- Lakisääteinen työtapaturmavakuutus vakuuttaa työntekijän tapaturmien ja ammattitautien varalta. Työnantaja voi halutessaan laajentaa työtapaturmavakuutuksen kattamaan myös etätyön tauot ja ruokailun sekä vapaa-ajan.Tapaturmavakuutuksen hinta vaihtelee muun muassa vakuutuksen ottajan iän perusteella. Edenredin mukaan sen laskelmassa tapaturmavakuutuksen hinnaksi on eri vakuutusyhtiöiden hintoja vertailemalla laskettu 10,8 euroa kuussa eli 130 euroa vuodessa.
- Työnantajat järjestävät myös virkistäytymistä. Edenredin laskelmassa pikkujouluaterian hinnaksi arvioidaan 50 euroa henkilöltä ja kesätapahtuman aterian ja ohjelman yhteishinnaksi 100 euroa henkilöltä henkilö, eli yhteensä 150 euroa vuodessa.
- Jos kahvia juo työpaikalla kaksi kuppia päivässä, säästö on Edenredin laskelman mukaan 4 euroa kuussa eli 48 euroa vuodessa. Summa on laskettu oletuksella, että yhdestä kuuden euron hintaisesta 500 gramman kahvipaketista saa 65 kuppia kahvia.
- Esimerkkilaskelman mukaisien etujen arvo olisi yhteensä 2 980 euroa vuodessa, eli noin 250 euroa kuussa.Lähde:Te