Turistien paluu ja virkeä kotimaan matkailu siivittivät Turun museoita ennätyksiinsä

Turun taidemuseossa vieraili viime vuonna yli 60 000 kävijää. Turun museoilla pyyhki muutenkin hyvin, sillä monet tekivät jonkinlaisia ennätyksiään.
Turun taidemuseossa vieraili viime vuonna yli 60 000 kävijää. Turun museoilla pyyhki muutenkin hyvin, sillä monet tekivät jonkinlaisia ennätyksiään. Joni Tuominen

Monet Turun museoista keräsivät viime vuonna ennätysyleisöjä näyttelyihinsä ja tapahtumiinsa. Turun museokeskuksen museoissa vierailtiin kokonaisuudessaan hieman alle 390 000 kertaa.

– Olen ilahtunut siitä, että kävijöiden määrä on jälleen noususuunnassa. Kävijämäärät ovat myös valtakunnallisesti hyvällä tasolla. Kesän hyvät luvut kertovat osaltaan siitä, että ainakin kotimaan matkailu on ollut virkeää, sanoo Turun kaupungin museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen.

Esimerkiksi vuonna 1999 perustetussa Forum Marinumissa vieraili vuoden 2022 aikana 85 134 maksanutta kävijää, mikä on kaikkien aikojen kävijäennätys. Vetonaulana lapsiperheiden ja nuorten aikuisten suuntaan toimi jo kesällä 2021 avattu 40 000+ -saaristonäyttely, minkä lisäksi tarjonnassa näkyi etenkin Suomen joutsenen 120-vuotista historiaa juhlistanut yleisöohjelma.

Verrattain hyvänä tuloksena pidettyyn vuoden 2021 tulokseen nähden vieraita oli yli 20 000 enemmän. Kesän 2022 lukemassa näkyy ulkomaalaisturistien paluu, sillä Forum Marinumissa kävi lähes 3000 henkilöä 49 eri maasta.

Turun Biologinen museo ylsi 2000-luvun kävijäennätykseensä vielä 12. maaliskuuta asti olevan Kappas kakkaa! -näyttelyn avulla. Biologisessa museossa vieraili 40 949 kävijää, mikä on poikkeuksellisen kova määrä, sillä museo on rikkonut edes 20 000 kävijän rajapyykin vain kertaalleen 2000-luvun aikana.

Viime vuosien ennätys rikkoontui myös nykytaiteen ja modernien klassikoiden avulla Turun taidemuseossa, jossa vieraili viime vuonna 60 589 kävijää. Kyseessä on kovin lukema sitten vuoden 2017, jolloin museossa rikottiin edellisen kerran 60 000 kävijän raja vierailijamäärän ollessa lähes 64 000.

– Olemme onnistuneet näyttelyissä ja tapahtumissa ilmeisen hienosti saavuttaen näin hyvät kävijäluvut ja tyytyväiset asiakkaat, taidemuseota johtava Kari Immonen summaa viime vuotta.

Aboa Vetus Ars Novaan tehtiin viime vuonna hieman yli 90 000 museokäyntiä. Käynnit jakautuivat lähes tasan, kun arkeologiselle puolelle Aboa Vetukseen suuntautui 45 263 käyntiä nykytaiteen Ars Novan lukeman ollessa 44 961. Kesällä museon arkeologisiin yleisökaivauksiin osallistui lähes 2000 ihmistä, jonka lisäksi museossa järjestettiin peräti 552 opastusta vuoden aikana.

Åbo Akademin säätiön museoista Sibelius-museon palveluita käytti noin 12 750 asiakasta, kun taas Casa Haartmanin käyntikerrat jäivät kolmen kuukauden kesäaukiolon aikana reiluun 1200:n.L ähde:TS