Inari-Saariselän alue valittiin vuoden matkailualueeksi – Kemi tuli toiseksi ja Sodankylä kolmanneksi

Palkituilla alueilla matkailijamäärä on kasvanut voimakkaasti ja matkailijoita on ollut ympäri vuoden. Vuoden matkailualueen kunniamaininta meni Kolarille matkailijoiden viipymän pidentymisen ansiosta.

Wilderness hotel Inarin igluja rantamaisemassa
Inari-Saariselän alue pärjäsi kaikilla mittareilla hyvin. Kuvassa Wilderness hotel Inarin igluja rantamaisemassa Lokakuussa. Kuvituskuva. Kuva: Vesa Toppari / Yle     Timo Metsäjoki 

Suomessa vuoden matkailualueeksi valittiin Inari-Saariselän matkailualue 86,1 pisteellä. Toiseksi sijoittunut Kemi sai 81,2 pistettä ja kolmanneksi tullut Sodankylä 79 pistettä. Maksimipistemäärä oli 100.

Vertailussa alueet laitettiin paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:

1) Rekisteröityihin majoitusliikkeisiin saapuneiden vieraiden määrän kehitys 2) Matkailijoiden viipymän kehitys 3) Lomamatkailijoiden yöpymisten määrän tasainen jakautuminen eri kuukausille 4) Majoitusmyynti asukasta kohden.

Viidettä kertaa jaettavan tunnustuksen myönsivät vertailun perusteella Suomen matkailualan liitto SMAL, Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys SUOMA ry sekä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Research.

Vertailussa oli mukana 127 aluetta. Vertailuun päästäkseen alueelta oli oltava majoitustilastoja vähintään puolen vuoden ajalta.

Mikään alueista ei ollut paras kaikilla mittareilla mitattuna, mutta menestyneimmät matkailualueet sijoittuvat kärkipäähän kolmella neljästä alueen matkailullista menestystä mittaavista tekijöistä.

Palkituilla alueilla matkailijamäärä on kasvanut voimakkaasti ja matkailu on ympärivuotista. Huomiota kiinnitettiin myös siihen, että majoitusmyynti on korkea suhteessa alueen väkilukuun. Alueilla myös matkailijoiden viipymä on kasvanut vuoden aikana merkittävästi.

– Voittajasta tuntuu nyt tietysti hienolta, iloitsee matkailun alueorganisaatio Lapland North Destinationsin johtaja Hanna Kouri.

Kouri mainitsee, että matkailumarkkinointia on tehty aktiivisesti ja hyvin määrätietoisesti. Iso kiitos kuuluu alueen yrityksille ja tietysti Utsjoelle ja Inarille. Kun pandemia-aika loppui, niin pystyimme alueella toimimaan tehokkaasti ja reagoimaan nopeasti muuttuvassa ympäristössä.

– Onhan tämä alueena hyvin uniikki. Meiltä löytyy erämaakämpistä aina luksukseen asti, joten uskaltanen sanoa, että jokaiselle on varmasti jotain, Kouri kertoo.

Kolari sai kunniamaininnan

Vertailussa mukana olevista alueista Kolarin alueella matkailijoiden viipymä oli pidentynyt eniten, ja se oikeutti alueen kunniamainintaan. Matkailijoiden viipymä majoitusliikkeissä piteni 31 prosenttia edellisen vuoden keskiarvosta.

Vuoden 2022 aikana ulkomaalaisten matkailun suunta kääntyi vahvaan kasvuun pitkän pandemiajakson päätteeksi ja kotimaanmatkailu loisti voimakkaampana kuin koskaan. Monen kuukauden osalta kotimaisissa yöpymisissä rikottiinkin ennätyksiä koko maassa.

Vuoden matkailualue Suomessa valitaan vuosittain. Vuonna 2021 vuoden matkailualueeksi Suomessa valittiin Kolin matkailualue. Toiseksi tuli Jämsä ja kolmanneksi Pelkosenniemen kunta.Lähde.Yle