Kun tietää, miten toimia, junamatka voi olla miellyttävä kokemus.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock
Junamatka mielessä? Kysyimme VR:n kouluttajalta ja konduktööriltä
Juha-Pekka Mäkelältä ammattilaisen vinkit parempiin junamatkoihin.
Junamatka suunnitteilla: lataa junayhtiön sovellus
Junayhtiöiden sovellukset ovat tänä päivänä uusi normaali. Sovelluksesta pystyy tyypillisesti lippujen ostamisen lisäksi muun muassa katsomaan junan tiedot ja seuraamaan junan kulkua kartalla.
– Sovelluksesta on myös helppo nähdä, jos juna on myöhässä, Mäkelä sanoo.
Varaa junamatka: viihde lapsille voi ratketa jo paikkavalinnalla
Mielitkö istua perheen kesken hytissä, matkustatko lemmikin kanssa tai haluatko työskennellä junamatkan alusta loppuun? Useimmissa kaukojunissa on eri tarpeisiin ja toiveisiin erilaisia istumapaikkoja: hiljaisia osastoja, työntekoon tarkoitettuja hyttejä, leikki- ja lemmikkivaunuja… Erityisistä istumapaikoista tai -hyteistä voidaan periä lisämaksu, mikä on hyvä huomioida paikkavalintaa tehdessä.
Jos junamatka taittuu pyörän kanssa, kannattaa ottaa selvää, millaiset järjestelyt silloin ovat tarpeen. Suomessa pyöräpaikat on ostettava etukäteen, ja pyörän kuljettamisesta kaukoliikenteen junassa sille tarkoitetussa telineessä peritään muutaman euron maksu.
”Leikkivaunun alakerrassa on isompi wc-tila.”
Moni vanhempi varmasti pohtii, miten viihdyttää lasta junassa. Tämä voi ratketa jo leikkivaunuun tehdyllä paikkavalinnalla. Junayhtiöiden verkkosivuilla ja sovelluksissa on yleensä helposti saatavilla tieto siitä, millaisia virikkeitä leikkivaunussa on saatavilla.
Suomessa lähes kaikista Inter City -junista löytyy leikkivaunu, joissa on puuhaa lapsille: lastenkirjoja, leikkiveturi vaunuineen ja liukumäki. Ja mikäpä olisi parempaa viihdettä kuin muiden lasten seura. Junayhtiöt huomioivat usein hyvin myös käytännön asiat erityyppisissä vaunuissa.– Kaksikerroksisen leikkivaunun eli ns. palveluvaunun yläkerrassa on lasten puuhapaikka ja alakerrassa on lapsille tarkoitettu, isompi wc-tila, jossa on helppo vaihtaa vaikkapa pienen lapsen vaipat, Mäkelä kertoo Suomen junien leikkivaunuista.
Älä kaihda turhaan makuuvaunuja – ei enää tuntemattomia seuraksi
Yöjunissa voi tyypillisesti istua tai majoittua hyttiin. Hyttejä on saatavilla niin suihkulla ja vessalla kuin ilmankin.
Oletko kaihtanut kotimaan yöjunia, koska et halua nukkua samassa tilassa tuiki tuntemattoman ihmisen kanssa?
Ennen Suomessa oli mahdollista, että yöjunan hytissä yksin matkustavan kaveriksi hyttiin pystyttiin myymään paikat kahdelle tuntemattomalle, samaa sukupuolta olevalle henkilölle. Mutta korona-ajan myötä Suomessa on siirrytty malliin, jossa kaikki hytit on tarkoitettu vain saman seurueen henkilöille – tai jos matkustat yksin, vain sinulle.
Ulkomailla junaillessa kannattaa ottaa selvää junayhtiön yöjunahyttien linjasta.
Viereisen paikan saa ostettua toista matkalippua halvemmalla
Nykyään useimmat junayhtiöt tarjoavat junissa rutkasti lisäpalveluita. Ravintolavaunusta voi usein tilata ruokaa omalle istumapaikalle tai makuuhyttiin. Ja voipa makuuhyttiin saada tilattua jopa aamiaisen! Makuuhyttiin voi lasten kanssa matkustaessa pyytää etukäteen turvaverkot, jotka takaavat, että pikkulapset voivat nukkua sängyissä putoamatta.
Mäkelä vinkkaa myös, että jos toivot hieman omaa rauhaa, etkä halua viereesi kanssamatkustajaa, on Suomen junissa nykyään mahdollista lunastaa viereinen paikka itselle toisen matkalipun ostamista huomattavasti halvemmalla.
Junamatka alkaa pian! Tarkasta näyttötaulu
Kun sitten päästään junalaiturille odottamaan saapuvaa kaukojunaa, Mäkelä kehottaa ensimmäisenä tarkastamaan näyttötaulun.
– Kannattaa tarkistaa, että juna todellakin menee sinne, minne itse on menossa. Edelleen käy välillä niin, että ihminen tulee laiturille kiireellä ja katsoo, että tuolla on suunnilleen sama lähtöaika, ja hyppää väärän junan kyytiin näyttötaulua katsomatta.
Erityisesti jos kyseessä on pitkä juna, kannattaa näyttötaulusta katsoa, mihin kohtaan suunnilleen oma vaunu tulee laiturille. Näin voi jo kävellä oikeaa suuntaa kohti.
Näyttötaulusta näkyy, mihin kohtaan laituria juna pysähtyy.
Suomessa vaunujen numeroinnissa on logiikka, joka on harvemmalle tuttu. Sen tietäminen voi yhdessä näyttötaulun kanssa auttaa hahmottamaan sitä, mihin oma vaunu sijoittuu.
– Vaunujen numerointi menee pääsääntöisesti niin, että Helsingin päässä on pienemmät numerot ja numerot suurenevat pohjoista kohden.
Mäkelä kehottaa etsimään oman vaunun ennen junaan hyppäämistä. Ei siis tarvitse heti astua junaan, kun juna saapuu, vaan oman vaunun voi etsiä tai kysyä apua konduktööriltä, joka auttaa laiturilla asiakkaita.
– Näin toimiessa erityisesti ruuhka-ajoista tulee matkustajillekin helpompia. Konduktööri kyllä katsoo, ettei kukaan enää etsi junavaunuaan ennen kuin juna lähtee liikkeelle. Tänä päivänä puhalletaan vielä pilliin noin puoli minuuttia ennen kuin juna lähtee.
Laukuille ei ole tilaa tai tulee muuta hässäkkää? Konduktööri auttaa
Modernimmissa junissa on pienemmät säilytystilat kuin vanhemmissa junissa. Tämä tarkoittaa matkustajien kannalta sitä, että välillä voi syntyä tilanne, jossa tavarat eivät yksinkertaisesti mahdu hattuhyllylle.
– Jos tila ei tunnu riittävän, kannattaa kysyä konduktööriltä, mihin laukut saisi. Junasta löytyy tällaisia tilanteita varten isompia tiloja, mihin laukut saa laitettua.
”Konduktöörillä on sovellus, josta näkee vapaat istumapaikat.”
Tärkeää Mäkelän mukaan on, että laukkuja ei jätä käytävälle.
– Se voi aiheuttaa vaaratilanteen, kun joku esimerkiksi kompastuu matkatavaroihin.
Mutta mitä jos junamatka ei suju muuten suunnitelmien mukaan? Konduktöörin puoleen voi kääntyä myös muissa ongelmatilanteissa. Tarvittaessa konduktööri voi esimerkiksi vaihtaa matkustajan paikkaa junassa.
– Konduktööri pystyy mahdollisesti siirtämään asiakkaan toiselle paikalle. Konduktöörillä on käytössään sovellus, josta hän näkee vapaat istumapaikat. Ja näin toimitaankin, jos on jotain häiriötekijöitä tai vaikkapa huonovointisuus iskee.
Mene vessaan vasta lipuntarkastuksen jälkeen, mikäli mahdollista
Pitkillä junamatkoilla voi luonnollisesti joutua käyttämään junan vessaa. Milloin se kannattaisi tehdä?
– Jos mahdollista, vessaan olisi hyvä mennä vasta, kun junalippu on tarkastettu, Mäkelä vastaa.
Näin konduktööri pääsee tarkastamaan kaikkien liput sutjakkaasti. Mäkelä muistuttaa, että Suomen kaukojunissa ei tarvitse pelätä sitä, että vessoja olisi liian vähän.
– Jokaisessa junavaunussa on pääsääntöisesti kaksi vessaa: yksi ylhäällä ja yksi alhaalla. Ainoastaan ravintolavaunussa on vain yksi vessa tai ei vessaa lainkaan. Eli vessoja kyllä löytyy.
Junamatka: huolehdi siitä, että kuulet kuulutukset
Junamatka sujuu mukavasti, kun äänenvoimakkuus ei ole liian suuri. Esimerkiksi kännykän huudattamista junavaunuissa on hyvä välttää yleisen viihtyvyyden nimissä. Mäkelä kuitenkin huomauttaa, että kuulokkeiden pitäminen ei sekään ole täysin ongelmatonta.
– Kuulutuksilla asiakkaille kerrotaan esimerkiksi junan mahdollisesta myöhästymisestä tai miten vaihtoyhteydet toimivat. Jos ihmisellä on kuulokkeet päässä, saattaa se estää informaation tulemisen asiakkaalle.
Jos siis laitat kuulokkeet korvillesi, voit pyytää vaikkapa seurueestasi jotakuta kuuntelemaan mahdolliset kuulutukset tai vierustoveriasi huikkaamaan sinulle kuulutuksien alkamisesta.
Vältä tupakoinnin takia junasta poistumista
Nykyään Suomen junissa ei ole lainkaan tupakointia. Jos sinun on kuitenkin päästävä sauhuttelemaan, kannattaa kysyä konduktööriltä, ehtiikö pysähdyksen aikana poistua junasta laiturialueelle tupakoimaan.
– Jos juna on myöhässä, olisi toivottavaa, että ulos ei siirryttäisi tupakoimaan. Muussa tapauksissa voin kertoa, kuinka monta minuuttia pysähdys kestää eli kauanko aikaa tupakoinnille olisi.
Jos juna on myöhässä, ilmoita jatkoyhteyksistäsi konduktöörille
Konduktöörille kannattaa Mäkelän mukaan junan ollessa myöhässä kertoa, jos itse on suuntaamassa vaihtojunaan tai esimerkiksi lentoasemalle pian lähtevälle lennolle.
– Konduktöörin tehtävänä on näiden vaihtoyhteyksien ylläpitäminen ja mahdollisten korvaavien kyytien järjestäminen tilanteessa, jossa juna on myöhässä.
Ihmisiä voidaan tarpeen tullen kuljettaa esimerkiksi taksilla tai linja-autolla.
– Konduktööri on paras tällaisissa tilanteissa, koska hänellä on linkit operaatiokeskukseen. Näitä korvaavien kyytien järjestelyjä tulee konduktöörille tehtäväksi, ja niistä huolehtiminen onkin yksi konduktöörin tärkeimpiä tehtäviä, Mäkelä painottaa.
Konduktööri auttaa myös junan teknisissä ongelmissa. Jos siis esimerkiksi junan virtapistoke ei toimi, käänny konduktöörin puoleen. Myös ilmastointi- ja lämmitysvikojen kirjaaminen kuuluu konduktöörille.Lähde :Anna