Talvilomalla ei ole pakko lähteä aurinkorannalle ‒ kotimaassa on tarjolla luksusta ja luonnonrauhaa

Kokosimme vinkkejä Suomessa talvilomaa viettäville. Lähtisitkö laskettelemaan, kylpemään vai saaristoon?
Kolin kansallismaisemaa kelpaa ihailla niin ladulta kuin ikkunoista.
Kolin kansallismaisemaa kelpaa ihailla niin ladulta kuin ikkunoista. Kuva: Lari Lievonen                       Maria Latokartano

Lumikengillä tunturiin

Ylläksen hiihto- ja matkailukeskukseen odotetaan tänä talvena kansainvälisten matkailijoiden ryntäystä.

”Majoitusvaraukset ovat ennätysluvuissa”, kertoo Ylläksen toimitusjohtaja Kati Vehmas.

Brittien lisäksi Ylläkselle odotetaan lomailijoita ainakin Ranskasta, Sveitsistä ja Saksasta sekä uuden Pariisi–Kittilä-lentoyhteyden myötä myös Espanjasta.

Ylläksessä matkailijoihin vetoaa seitsemän tunturin tunturimaisema, johon pääsee tutustumaan keskukselta vuokrattavilla sähköpyörillä tai lumikengillä. Vehmaksen mukaan myös suomalaisista yhä useampi lähtee tunturiin oppaan kanssa.

”Opaspalveluiden ostaminen on nouseva trendi, kenties ulkomaisilta vierailta opittu.”

Ylläksen vähemmän tunnettu luonnonnähtävyys ovat ikihonkametsässä sijaitsevat jääkausirännit, jääkauden sulamisvesien muodostamat kymmenmetriset kurut. Muodostelmat sijaitsevat suojellussa metsässä, ja ne voi nähdä maisematien varrelta.

”Jääkausirännit ovat ainutlaatuinen muodostelma, jollaista muualta ei löydy. Ne ovat meidän piilotettu helmemme.”

aikkapa lumikengillä tai sähköavusteisella läskipyörällä. Latuverkostoa on yhteensä 14 kilometriä. Lisäksi matkailijoiden käytössä ovat Etelä-Suomen laajimman yhtenäisen metsäalueen Laipanmaan vaelluspolut.

Monet Lapin matkailu­keskuksista sijaitsevat kansallis­puistojen tuntumassa. Tämä kuva on Pyhä-­Luoston kansallipuistosta.
Monet Lapin matkailu­keskuksista sijaitsevat kansallis­puistojen tuntumassa. Tämä kuva on Pyhä-­Luoston kansallipuistosta. Kuva: Jouni Porsanger

Mökkiin lähelle

Mökkilomailun suosio jatkuu vahvana. Vuokramökkejä välittävän Lomarenkaan mukaan myös ulkomaiset mökkilomailijat ovat palaamassa. Vuokramökiltä haetaan viihtyisyyttä ja väljyyttä, eikä ripaus luksusta ole pahitteeksi.

Mökin valinnassa painavat etäisyys kotoa ja hinta. Yleensä vuokramökki halutaan löytää korkeintaan parin tunnin ajomatkan päästä kotoa.

”Valtaosa mökkeilijöistä hakee lomaltaan yhdessäoloa perheen kanssa. Ulkoilumahdollisuuksista tärkein on hoidetut hiihtoladut, joille toki pääsee muuallakin kuin hiihtokeskusten läheisyydessä”, kertoo Lomarenkaan markkinointipäällikkö Pekka Huttunen.

Rennosti altaissa

Moni haluaa rentoutua talvella kylpylässä. Kolin hemmottelu- ja maisemakylpylä Koli Relax Spassa kiireettömästä tunnelmasta nautitaan altaissa, joista avautuu näköala kansallispuiston maisemiin.

”Koli on rauhan tyyssija. Meillä ei ole yökerhoa, vaan ammennamme fiilikset luonnosta, samoista maisemista, joita karelianistit ihastelivat 1800-luvulla. Meillä voi rauhoittua vaikka porealtaassa kuohuviiniä tai lehtikuohua nauttien”, kertoo Pohjois-Karjalan Osuuskaupan matkailu- ja myyntijohtaja Tiina Kanninen.

Ulkoilumahdollisuuksia tarjoavat lukuisat erimittaiset luontopolut sekä 25 kilometrin mittainen valaistu latu. Maisemareittejä pitkin voi pyöräillä Räsävaaran näköalatornille, josta avautuu näköala Pielisen rannoille ja Ukko-­Kolin kallioille.

Retkiluistelua meren jäällä

Luonto on keskiössä myös Naantalin kylpylässä, jossa meren läheisyydestä voi nauttia esimerkiksi jäällä kävellen tai retkiluistellen.

”Viiden kilometrin mittainen lanattu jääratamme kulkee uskomattoman kauniissa ympäristössä. Luistelun päätteeksi voi nauttia kaakaota ja munkkia rantakioskistamme”, kertoo Sunborn Group Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Joni Hakkarainen.

Vuoroin meren äärellä ja metsän siimeksessä kulkevaa kävelypolkua pitkin voi tehdä retken Naantalin vanhaankaupunkiin.

Allasosaston ja kuntosalitilojen lisäksi vierailijoiden käytössä ovat kattavat hyvinvointipalvelut. Mieleisensä voi valita yli sadan hoidon valikoimasta.

Illan päätteeksi vieraita viihdyttää orkesteri tai tiskijukka. ”Tulevalle talvikaudelle olemme saaneet todella suosittuja esiintyjiä.”

Retkiluistelu on talvi­harrastus, josta voi nauttia sekä järvien että meren jäällä, kunhan turvallisuus otetaan huomioon.
Retkiluistelu on talvi­harrastus, josta voi nauttia sekä järvien että meren jäällä, kunhan turvallisuus otetaan huomioon. Kuva: Ari Nakari

Rauhaa myös koirille

Luonnonrauhaa arvostava löytää haluamansa ulkosaaristosta. Kemiönsaaren ulkosaaristossa, reilun 10 kilometrin päässä Kasnäsin venesatamasta sijaitseva Örön linnakesaari on vierailemisen arvoinen myös talvella.

Sata vuotta suljettuna ollut saari siirtyi Metsähallitukselle vuonna 2014 ja avattiin yleisölle vuotta myöhemmin. Saaristomeren kansallispuistoon kuuluva saari tarjoaa historiaa ja monipuolista luontoa.

Talvikaudella Öröhön liikennöinti tapahtuu Kasnäsistä maksuttomalla yhteysaluksella, charter- tai taksiveneellä. Örön erikoisuus on raketiton uusivuosi, jota viettämään ovat terve­tulleita myös lemmikit.

Kuutamohiihdolle

Hiihtoretkelle kutsuvat Kemiön­saaren ladut, jotka sään salliessa ajetaan Taalintehtaan Suurelle masuunijärvelle. Ladulle pääsee Taalintehtaan urheilukentältä lähtevää latua pitkin.

”Kokeneemmat retkeilijät voivat hiihtää tai retkiluistella myös järvi- ja merijäillä jäätilanteen salliessa. Hyvinä lähtöpaikkoina toimivat yleiset uimarannat, joissa on myös parkkitilaa”, kertoo Kemiönsaaren kunnan matkailu- ja destinaatiokehittäjä Stella Törnroth.

Jäättöminä talvina saariston luontoon voi tutustua myös meloen. Törnroth kuitenkin painottaa, etteivät retkiluistelu ja talvimelonta ole aloittelijalle sopivia harrastuksia, ja esimerkiksi välineet ja varusteet tulee olla omasta takaa.

Hiihto- tai laavuretki kannattaa ajoittaa pimeään aikaan. Kirkkaassa talvi-illassa tähtitaivas ja linnunrata ovat unohtumaton elämys.

Huimapäisimmät virkistävät oloansa avantouinnilla. Labb­näsin lomakodin rantasauna on avantouimareiden käytössä talvi­kaudella kerran viikossa.

Sairaalasaarella

Saaristomerellä sijaitsevalla Seilin saarella on pitkä historia sairaalasaarena. Nykyään entisen mielisairaalan tiloissa toimii Turun yliopiston tutkimuslaitos.

”1800-luvulla rakennettuun päärakennukseen on vapaa pääsy. Entiselleen jätetyn potilashuoneen lisäksi yläkerrassa on näyttely, joka esittelee Seilin sairaala-aikaa”, kertoo Rederi Ab Vitharunin toiminnanjohtaja Gustav Ramberg.

Saarella vierailee vuosittain noin 25 000 kävijää. Vaikka sesonki painottuu kesään, myös talvimatkailijat ovat löytäneet Seilin. Lähes kaikki mökit jouluksi ja uudeksivuodeksi varattiin jo syksyllä.Lähde: MT